Nyhet Regeringen har infört ett tillfälligt höjt bostadsbidrag. Men de med försörjningsstöd får inte ta del av det eftersom det räknas som inkomst. För Jeanette Andersson, ensamstående med fyra barn, innebär det att hon går miste om 1 500 kronor extra i månaden. Pengarna hamnar i stället hos kommunen. I Kalmar vill Moderaterna ändra på det.

Priserna på livsmedel, el och drivmedel har stigit kraftigt de senaste månaderna. Enligt Matpriskollen, som jämför priser i dagligvaruhandeln, har priserna på mat ökat med i genomsnitt 10,3 procent sedan i januari i år. Bara under juli ökade matpriserna med i genomsnitt 1,5 procent – den näst högsta höjningen på en månad som Matpriskollen har registrerat. 

För att mildra prischockerna för barnfamiljer med låga inkomster har regeringen infört ett tillfälligt höjt bostadsbidrag. Men av de omkring 165 000 hushåll som får bostadsbidrag har 26 procent av de ensamstående, och 42 procent av de sammanboende, även försörjningsstöd. För dem räknas det tillfälliga stödet som en intäkt från Försäkringskassan och kommunen drar därför av det från det ekonomiska biståndet. Och behåller mellanskillnaden.

Jeanette Andersson bor i Malmö och är ensamstående med fyra barn. Hennes bostadsbidrag har tillfälligt höjts med 1 500 kronor, men de dras av från försörjningsstödet när kommunen räknar det som inkomst.

– Maten har blivit så pass dyr att jag går på knäna. Jag bröt ihop på Ica en dag, det blev för mycket, säger Jeanne Andersson.

Jeanette Andersson. Foto: Privat.

 

Sedan prisutvecklingen började skena har hon fått dra in på kaffe, lördagsgodis till barnen och familjeaktiviteter som bio och badhus. Just nu går hon på arbetsträning och kan cykla dit och på så sätt spara in på drivmedelskostnader. Men de höga elpriserna gör att kommunen ligger på henne om elförbrukningen. Därför har hon slutat att använda sin egen torktumlare och tvättmaskin.

– Jag grubblar och funderar över hur vi ska klara vardagen. Jag får titta i kampanjblad och leta billigare priser i olika butiker. Det är väldigt jobbigt och tar mycket energi. Det påverkar hela familjen. Till och med min sjuåring reagerar i affären när priset på flingor gått upp fem kronor. När en sjuåring reagerar, då har det gått för långt, säger Jeanette Andersson.

Christina Olsson, generalsekreterare på Sveriges makalösa föräldrar, framhåller att det är tredje gången regeringen tillfälligt höjer bostadsbidraget. Och att det blev fel redan första gången 2020.

– Bostadsbidraget är det enda vi har som når ut till de mest utsatta barnfamiljerna. Men här hamnar en stor del av pengarna i kommunens fickor. Det är bara tio-femton kommuner som har moral nog att låta bli de här pengarna och låta de gå till vad de var menade för. Våra medlemmar har inte återhämtat sig från pandemin och Stadsmissionen säger att de aldrig haft så stor efterfrågan att handla på matmissionen. Det har sprängt alla deras prognoser, säger Christina Olsson.

Dagens Arena har tidigare skrivit om att kommunerna Timrå och Kramfors beslutat att låta familjer behålla det extra bostadsbidraget. Nu kommer även socialnämnden i Kalmar kommun, som styrs av S, V och C, besluta om att inte räkna av bidraget som en inkomst. Det är oppositionspartiet Moderaterna som gått i bräschen för detta beslut. 

– Det är inte rimligt att kommunerna ska få ett dolt statsbidrag när familjerna fått extra kostnader, säger Moderaternas ledamot i socialnämnden, Micael Nilsson.

Han framhåller att det inte finns någon anledning för Kalmar att, även om reglerna tillåter det, spara in på pengarna för att minska underskottet.

– Kommunen skulle gå miste om 420 000 kronor fram till december. Om vi går back elva miljoner är den besparingen löjligt liten, samtidigt som pengarna skulle betyda oerhört mycket för barnfamiljerna och för att inte öka klyftorna. De kan köpa lördagsgodis och laga lite bättre mat. Det handlar också om kriminaliteten – fattigdomen i de utsatta områdena gör att det är lätt att rekrytera ungdomarna. Om vi räddar en eller två ungdomar har samhället besparat väldigt mycket pengar, säger Micael Nilsson.

Men Moderaterna är inte kända för att vurma för bidrag. Vad säger dina partikamrater om det här?

– I andra kommuner säger många att de aldrig kan stödja det här med bidrag. Men jag har fått mina kollegor i Kalmar att förstå att kommunen inte kan spara in på bekostnad av de allra fattigaste. Vi måste hålla ihop och motverka barnfattigdom, säger Micael Nilsson.

Micael Nilsson. Foto: Nordic Academic Press.

 

Roger Holmberg (S), ordförande i socialnämnden i Kalmar, säger att det mesta tala för att de kommer ta beslut om det extra bidraget i dag. Han säger också att han inte kände till att socialnämnden ägde frågan och själva kunde besluta att låta barnfamiljerna behålla bidraget. 

– Vi är tacksamma för att Moderaterna har uppmärksammat det här. Sedan jag fick reda på det har jag diskuterat med mina partikamrater för att förankra det. Nu vill vi införa detta omgående. 

Christina Olsson tycker att det är ”fantastiskt bra” att Kalmar sållar sig kommunerna ”med moral nog att låta bli pengarna”. 

– Den här tusenlappen extra betyder jättemycket för familjerna. Det går inte att beskriva vad det betyder för deras ekonomi, säger hon.