ARBETSMILJÖ Nio av tio anställda som dör i arbetsplatsolyckor är män. I starkt mansdominerade och fysiska yrken kan det råda en machokultur som har en negativ påverkan på säkerhetsarbetet.
Mönstret är tydligt de senaste tio åren; en stor majoritet av alla som dör till följd av olyckor på arbetsplatsen är män. Det visar fyra nya forskningsrapporter från Arbetsmiljöverket.
– Att könsfördelningen ser ut som den gör beror på att män i högre grad än kvinnor finns i de branscher där olycksfrekvensen är hög, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande på myndighetens hemsida.
Omkring 50 personer omkommer på jobbet varje år, och dödsolyckor drabbar i högre grad äldre personer än yngre. Hälften av männen som omkom var över 50 år.
Byggindustrin är värst drabbad av dödsolyckor, följt av transport- och skogs- och jordbruksbranschen. Att det är fysiskt krävande yrken i miljöer med exempelvis höga höjder och tunga redskap är dock inte enda förklaringen till olycksstatistiken. Normer tycks spela en betydande roll för att förklara att säkerheten inte alltid prioriteras i de här yrkena.
– Forskningen visar att det i vissa fall kan handla om köns- och yrkesideal från en industriarbetartradition, där fysisk styrka, uthållighet, förmåga att utstå smärta och praktisk kompetens är viktiga ingredienser, säger Erna Zelmin-Ekenhem.
Forskning visar att ledningens motivation och engagemang för säkerhetsfrågor har betydelse för antalet skador och olyckor på arbetsplatsen, skriver Arbetsmiljöverket.
Men enligt Gunilla Olofsdotter, docent vid Mittuniversitetet, är normer som överförs mellan olika generationer på arbetsplatsen också betydelsefulla.
– Kunskap och värderingar om risker och säkerhet lärs ofta ut mellan generationer av anställda. Det bidrar till att skapa praktikgemenskaper, vilket leder till normalisering av risker som rimliga eller något som inte händer mig, säger hon i ett uttalande på Arbetsmiljöverkets hemsida.
Därför är det viktigt att ha ett genusperspektiv i det förebyggande arbetet med arbetsmiljö och säkerhet, anser Gunilla Olofsdotter.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.