Bild: Pixabay.

Bostadsbidrag Regeringen sänker det tillfälliga bostadsbidraget för barnfamiljer och fasar ut det. Det ekonomiska läget ser ljusare ut för hushållen, menar man. Men för dem som tar emot bidraget blir situationen snarare allt tuffare, menar Sveriges makalösa föräldrar och Hyresgästföreningen.

Förra veckan meddelade regeringen att man kommer att förlänga tilläggsbidraget för barnfamiljer med bostadsbidrag. Tillägget skulle ha avvecklats till 31 december i år men förlängs till och med juni 2025. Samtidigt sänker regeringen nivån på bidraget. Sedan juli 2023 består det av 40 procent av det preliminära bostadsbidraget, men kommer nu att sänkas till 25 procent. 

I kronor betyder det att man som mest kan få 1 325 kronor kronor extra i månaden, i stället för max 2 100 kronor. I en kommentar till Fastighetstidningen menar äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) att regeringen ”gör nu en välavvägd förlängning för att fortsätta stödja ekonomiskt utsatta hushåll”. Vidare motiverar man sänkningen med att den ekonomiska utvecklingen har vänt och att behovet av stödet har minskat.

Men detta tillbakavisar Sveriges makalösa föräldrars generalsekreterare Christina Olsson. De drygt 100 000 barnfamiljerna som i dag får bostadsbidrag har aldrig haft det så ansträngt som nu, påpekar hon till Dagens Arena.

– Våra medlemmar har inte fått det bättre på något sätt. De med stora lån får det bättre nu när räntorna går ner, men våra medlemmar får högre hyra och högre kostnader för allt. Vi har en reallönesänkning med 5 procent för 2023, samtidigt som hyrorna höjts med 5,3 procent i år och kommer höjas ännu mer till nyår. Dessutom har matpriserna ökat med 28 procent de senaste åren.

Behovet av att låna ökar

I en enkät som gjorts av Sveriges makalösa föräldrar svarar 70 procent av de tillfrågade ensamstående föräldrarna att de är stressade över sin ekonomi och 40 procent svarar att de har behövt låna pengar till basala kostnader som mat och boende. För 70 procent av dem som behövt låna pengar till mat och hyra har behovet av att låna ökat senaste året.

– Jag hade tacksamt tagit emot en uträkning där man visar på vilket sätt de här familjerna har fått det bättre och nu kan klara sig utan denna förmån, säger Christina Olsson. 

Hon framhåller att bostadsbidraget redan är så pass urholkat då det inte har följt den ekonomiska utvecklingen. På 25 år har antalet hushåll som berättigas stödet mer än halverats och hyrorna ligger i dag långt över taket på 5 900 kronor, för en ensamstående med två barn. Det innebär att när hyrorna höjdes i år var det inga barnfamiljer som fick en krona mer i bidrag. 

– Samma vecka som regeringen går ut med att man ska sänka nivån på tilläggsbidraget och fasa ut det berättar man att nivån för statlig inkomstskatt skrivs upp från 51 000 till 53 000 kronor. Det är tydligen viktigare för regeringen att brytpunkten för statlig inkomstskatt ska följa den ekonomiska utvecklingen än att förmånen som fattiga barnfamiljer har gör det, säger Christina Olsson. 

Fler hos Kronofogden

Hyresgästföreningen är också mycket kritiska till att regeringen inte permanentar tilläggsbidraget. 

– Vi kan konstatera att det här stödet har behövts. Det finns en grupp på 100 000 familjer som inte har råd. Situationen har inte förändrats för många och det här tillägget behövs för att de ska klara de sista dagarna i månaden. Dessutom ser vi att överskuldsättningen ökar och att fler hamnar hos Kronofogden. Vi hade hoppats på att man skulle permanenta stödet, inte sänka det, säger Marie Linder, ordförande för Hyresgästföreningen. 

Precis som Christina Olsson menar Marie Linder att det är en grundläggande ekonomisk orättvisa att de med höga inkomster får skattelättnader och höjt ROT-bidrag medan gruppen som är i störst behov av stöd får mindre.

Nu är förslaget ute på remiss men Christina Olsson tror att det är svårt att driva opinion för den gruppen. Hon menar att politiken är inriktad på hårdare tag och att mindre bidrag ska få fler ut i arbete.

– Man tror att man kan piska dem som ligger ligger ner så att de ska resa sig. Att med ännu mer ekonomiska styrmedel ska vi nog få dem att jobba mer. Men de här familjerna får använda så mycket av sin tid och energi på att överhuvudtaget klara sig, de har inte tid att fundera på något långsiktigt, säger Christina Olsson.