Var fjärde lantbrukare är oroliga för att utsättas för hot eller kränkningar från djurrättsaktivister. Var femte lantbrukare har själv drabbats, eller känner någon som utsatts.
Lantbrukarnas riksförbund, LRF, har gjort en undersökning bland sina medlemmar och resultatet visar att många lantbrukare och djuruppfödare är rädda för att utsättas för hot eller kränkningar. Så många som var femte bonde kan ha drabbats.
Det kan handla om hot över telefon eller på sociala medier. Enligt LRF har flera av deras medlemmar drabbats av aggressiva kampanjer från grupper på internet.
– Vi ser att de här hoten ökar och efter ett par incidenter mot äggproducenter nu under påsken så kände vi att det var dags att sätta ned foten, säger Ulf Wallin, presschef på LRF, till SVT Nyheter.
Men det kan också röra sig om mer fysiska metoder. Det kan enligt LRF röra sig om att djur släpps ut, djuruppfödare som attackeras eller barn till lantbrukare som söks upp i skolor och hotas.
Utanför städerna kan vem som helst ta sig in på enskilt område och använda sin demonstrationsrätt.
– Det vill vi ändra på, gårdarna ligger ofta ensligt och lantbrukarna jobbar ofta ensamma så de blir väldigt utsatta om det dyker upp aktivister, säger Ulf Wallin, till SVT Nyheter.
LRF vill att demonstrationstillståndet ses över. De vill också att brotten ska prioriteras, att polisen ska ha befogenheter att ingripa på plats, och att polismyndighetens arbete med att inrätta regionala it-brottscentrum skyndas på.
Kommer man inte i ordning med problemen tror LRF att det kan leda till allt färre ger sig in i branschen.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.