NYHET Trygghetsvärdar finns i flera av de särskilt utsatta områdena i Göteborg. I Hjällbo och Lövgärdet arbetar en före detta polis som trygghetschef. Många i området var oroliga i början, de trodde att jag var undercover-polis, berättar Christian Eldstaf.
Christian Eldstaf finns fortfarande kvar på polisens officiella hemsida, trots att han hängde av sig polisuniformen för över ett år sedan. I september 2018 blev han trygghetschef i Hjällbo och Lövgärdet, för det kommunala bostadsbolaget Poseidon.
Han visar mig runt i Hjällbo centrum och han berättar att Poseidon arbetar mycket med att få bort klotter och minska skadegörelsen. Felparkerade bilar tolereras inte, trasiga glödlampor ska bytas snabbt och inom kort ska övervakningskameror installeras. Att öka tryggheten är en långsam process där bostadsbolaget samarbetar med andra samhällsaktörer.
– Vi som trygghetsvärdar har en lång väg att gå och mycket att göra. I takt med nedskärningar och besparingar så måste vi förändra vårt arbete att jobba. På sikt måste vi samarbeta ännu mer med skolor, idrottsföreningar, fritidsgårdar och fältassistenter för att öka tryggheten i området.
Våra hyresgäster vill att vi gör mer för ungdomarna. Folk bor trångt, folk har ont om pengar och arbetslösheten innebär att många unga saknar positiva vuxna förebilder. Många yngre har ingenting att göra och de kan lätt lockas till dumheter av äldre ungdomar.
Jag träffar Christian Eldstaf en vecka efter att en 20-årig man hittades mördad vid en förskola i Lövgärdet. Det har varit en hektisk vecka och Christian har mött många i området som vill prata om det som har hänt.
De kriminella i området uppskattar inte vår närvaro, men de hälsar på oss.
Våldet och otryggheten har länge varit ett problem. I maj sköts en man ihjäl i Lövgärdet. Enligt Expressen rörde det sig om en känd gängkriminell 42-åring.
Och för bara en vecka sedan mördades en 20-åring i Lövgärdet.
Den senaste veckan har Christian Eldstaf haft fullt fokus på att hantera efterspelet till mordet. Polisen tog tidigt kontakt med honom för att få hjälp och tips. Många boende i området är arga och ledsna över utvecklingen.
– Våra hyresgäster ska känna sig trygga när de rör sig i gränder, trapphusen, tvättstugor och källare. När det står ett tiotal ungdomar och hänger på kvällarna skapar det otrygghet. Vi hittar ibland rester av narkotika i form av påsar och fimpar. Vi punktmarkerar inte de kriminella individerna, utan vi försöker också fokusera på de 99,99 procenten som sköter sig. Det finns inte så många kriminella här, men de syns och märks eftersom det inte finns så mycket andra människor som rör sig i området på kvällstid.
Efter mordet i onsdags ökade oron i området. Under den gångna helgen brann det i containrar och i sociala medier spreds filmer där maskerade ungdomar bråkade med uniformerade poliser. Det finns en utbredd misstro mot Polisen, enligt Christian Eldstaf:
– När det görs ingripanden i området samlas ofta ungdomar. Många tycker att Polisen trakasserar folk. Det är ett hårt klimat här och det skulle behövas fler poliser i området. Det skulle också behövas en bättre dialog mellan ungdomarna och Polisen. Det finns helt klart en utvecklingspotential. När ungdomsgårdar håller stängt nu under jul och nyår ökar risken för mer våld i området .
När man googlar på dig så hittar man din bild och en artikel om dig på polisen.se. Om många i området misstror poliser, hur påverkar det dig?
– Många ungdomar i området var nyfikna och oroliga i början, de trodde att jag var undercover-polis. Jag har förklarat för många ungdomar att jag har lämnat Polisen. De kriminella i området uppskattar inte vår närvaro, men de hälsar på oss. Den kriminella klicken störs av oss. Jag har noll tolerans mot både missbrukare och säljare av narkotika. Båda grupperna skapar otrygghet i våra allmäna utrymmen och i våra bostadsområden, säger han och fortsätter:
– Vi gillar inte deras handlingar, men det går också att samtidigt prata med de här ungdomarna. Många är trevliga killar när vi pratar enskilt och jag känner inte av något hat mot oss. Många hyresgäster säger att de uppskattar att jag har varit polis. Jag backar inte när jag ser att folk håller på med narkotika. Jag gör allt för att skapa trygghet i Hjällbo och Lövgärdet.
Text: Terje Carlsson
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.