Regeringsförklaring Stefan Löfven presenterar Sveriges nya regering. Flertalet namn känns igen, men bland ministrarna finns det också nyheter. 

I fredags godkände riksdagen en fortsatt S-MP-regering med Stefan Löfven vid rodret. I dag klockan 11:00 presenterade statsministern regeringsförklaringen.

 

Sverige är i behov av stora reformer och de kan vi nu ta tag i tillsammans över de tidigare blockgränserna, säger Löfven inledningsvis och tillägger att man nu inleder ett historiskt samarbete.

Han går igenom punkter som återfinns i 73-prunktsprogrammet, kallat »Januariavtalet«. Regeringen ska jobba för ett starkare Sverige som håller ihop. Löfven uppehåller sig länge vid klimatet.

– Sverige ska bli världens första fossiloberoende nation. Klimatmålen ska nås, säger statsministern.

Han tillägger att jordbrukets fossilberoende ska minska, att klimatkraven på flyget skärps och att det ska göras lättare att göra klimatsmarta val för konsumenter bland annat genom miljöskatter.

Riksdagsledamoten Åsa Westlund (S) från Haninge, Stockholms län, skriver på Twitter.

 

Integration får också uppmärksamhet, likaså arbetsrätten och skolväsendet.

– Arbetsrätten ska anpassas till dagens arbetsmarknad. Företagen ges större möjligheter att ställa om och den enskilde ges trygghet att skyddas mot godtyckliga uppsägningar, säger Löfven.

– Ett särskilt fokus läggs på kvinnors ohälsa. Sjukförsäkringen ska vara en ekonomisk trygghet vid sjukdom och det ska bli lättare att komma tillbaka till arbete. Ett mål om köfri barn och ungdomspsykiatri införas.

Regeringsförklaringen innehåller fokus på demokrati, jämställdhet och brottsbekämpning.

– Vi är en feministisk regering. Vi räddar därför jämställdhetsmyndigheten, säger Löfven och nämner även flera satsningar på hbtq-personers och minoriteters rättigheter.

–Vi är hårdare mot brotten och mot brottens orsaker. Samhällen är alltid starkare än gängen,  säger Löfven och tillägger att preskriptionstiderna tas bort helt för sexualbrott mot barn och det hedersförtrycket som begränsar kvinnors liv ska motarbetas med all kraft.

Försvarsanslagen höjs, Sveriges försvarsarbete med de nordiska grannländerna ska fördjupas, och Sverige ska fortsatt stå utanför Nato.

– Svenskt flyktingmottagande ska vara hållbar. Den tillfälliga asyllagen förlängs i två år, samtidigt får alternativt skyddsbehövande samma rättigheter att ta hit familjemedlemmar som flyktingar, säger Löfven.

Demokrati- och kulturminister, migrationsminister och utbildningsminister är vakanta efter att Alice Bah Kuhnke (MP), Helene Fritzon (S) och Gustav Fridolin (MP) berättat att de ska sluta.

I den nya regeringen ingår 23 ministrar.

I den nya regeringen finns 18 ministrar från Socialdemokraterna och 5 från Miljöpartiet. I den gamla regeringen fanns 17 ministrar från S och 6 från MP.

Könsfördelningen är tolv kvinnor och elva män, oförändrat jämfört med förra regeringen.

De här är de nya namnen i regeringen

  • Amanda Lind (MP), Miljöpartiets partisekreterare blir kultur- och demokratiminister.
  • Anders Ygemans (S) blir energi- och digitaliseringsminister och tar plats i infrastrukturdepartementet. Han var tidigare inrikesministern och gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen.
  • Matilda Ernkrans (S) blir minister för högre utbildning och forskning och statsråd i utbildningsdepartementet. Har tidigare varit riksdagsledamot i Örebros valkrets.
  • Åsa Lindhagen (MP) blir jämställdhetsminister och minister mot segregation och statsråd i arbetsmarknadsdepartementet. Hon var mellan 2014-2018 socialborgarråd i Stockholms kommun.
  • Jennie Nilsson (S) blir landsbygdsminister och statsråd i näringsdepartementet. Hon har tidigare varit riksdagsledamot från Halland.
  • Hans Dahlgren (S), blir ny EU-minister. Han har tidigare varit rådgivare till Olof Palme och Ingvar Carlsson.
Fr vänster Amanda Lind, Jennie Nilsson, Mathilda Ernkrans, Åsa Lindhagen, Anders Ygeman, Hans Dahlgren

Sven-Erik Bucht (S) landsbygdsminister, Helene Hellmark Knutsson (S) med ansvar för högre utbildning och forskning och Karolina Skog (MP) miljöminister slutar i regeringen. Sammanlagt är det sex ministrar som lämnar.

  • Helene Hellmark Knutsson (S) minister för högre utbildning och forskning
  • Karolina Skog (MP) miljöminister
  • Sven-Erik Bucht (S) landsbygdsminister
  • Heléne Fritzon (S) migrationsminister
  • Gustav Fridolin (MP) utbildningsminister
  • Alice Bah Kuhnke (MP) kulturminister

Mikael Damberg lämnar posten som näringsminister och tar istället plats på justitiedepartementet som inrikesminister. Hans ministerpost övertas av tidigare samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan.

Tidigare digitaliserings- och bostadsminister Peter Eriksson flyttar till utrikesdepartementet. Han blir biståndsminister i den nya regeringen.

Isabella Lövin tar över Karolina Skogs ansvarsområde.

Sedan tidigare spekulerades det i om Aida Hadzialic skulle komma tillbaka, två och ett halvt år efter att hon lämnade uppdraget som gymnasie- och kunskapslyftsminister. Men så blev det inte.

Läs mer: Sverige har en statsminister 

Texten uppdateras