Löneskillnaderna mellan män och kvinnor har i stort sett stått still mellan 2013 och 2014. Det är uppenbart att Medlingsinstitutets uppdrag inte fungerar, menar Rossana Dinamarca.
Medlingsinstitutets nya siffror visar att löneskillnaderna mellan män och kvinnor har minskat med 0,2 procentenheter till 13,2 procent mellan 2013 och 2014. Det är vad som kallas “rålönegapet”.
Sedan 2005 har löneskillnaden minskat med 3,1 procentenheter. Störst löneskillnad finns inom landstingen med 15,6 procent. Inom inom staten ligger gapet på 7,9. Lägsta löneskillnaderna finns inom kommunerna där den ligger på 5,4 procent.
Med en så kallad standardavvägning, där det tas hänsyn till ålder, yrke och sektor, finns det en oförklarlig löneskillnad på fem procent.
Rossana Dinamarca, Vänsterpartiets feministiska talesperson, tycker att förändringen går för långsamt och att Medlingsinstitutets arbete måste ses över.
– Det är uppenbart att Medlingsinstitutets uppdrag inte fungerar, det måste förtydligas. Just nu är det industrin som sätter nivån för arbetsmarknaden, men man måste lägga till att minst lika viktigt är att jämna ut skillnaderna som finns mellan mans- och kvinnodominerade yrken, säger hon och fortsätter:
– Men det har inte bara att göra med Medlingsinstitutet, arbetsgivare måste också värdera kvinnor högre. Vänsterpartiet har till exempel sett till att höja lönerna inom de kvinnodominerade sektorerna i de kommuner där vi haft möjlighet att ta ett sådant ansvar som arbetsgivare.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.