Biträdande utbildningsministern svarslös om läxrut – men snart måste hon ge besked.
– Maria Arnholm är direktör och feminist.
Så beskrev Jan Björklund regeringens nya jämställdhetsminister, Nyamko Sabunis efterträdare Maria Arnholm, på måndagen.
Arnholm har en bakgrund i Folkpartiets ungdomsförbund samt som stabschef hos tidigare folkpartiledaren Bengt Westerberg och har dessutom tidigare varit vd för PR-byrån Springtime. Hon bor i Stockholm och är enligt Jan Björklund “kunnig, erfaren, rutinerad, omdömesgill och klok”.
– Jag vill att pojkar och flickor ska ha samma möjligheter att forma sina liv.
– Jag ser att det finns maktstrukturer i samhället som gör att män är överordnade och kvinnor är underordnade. Och jag är beredd att göra något åt det, sa Maria Arnholm och pekade ut lika lön, tillgången till makt samt våld mot kvinnor och sexualiserat våld som de viktigaste frågorna.
Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att Arnholms första möte med journalisterna möjligen vittnar om en mer socialliberal jämställdhetsminister än Nyamko Sabuni varit.
– Hon arbetade ju med Bengt Westerberg, som är en förgrundsgestalt för socialliberalismen, och i det hon sa i dag pratade hon överordning och underordning, och om en feministisk grundsyn. Det är uppenbart att hon kommer ur en socialliberal tradition. Och det kan hända att Sabuni inte gjorde det, men samtidigt har hon varit Sabunis statssekreterare och det tycks inte ha varit några spänningar inom departementet.
Maria Arnholm säger dock att hon är emot lagstiftad kvotering till bolagens styrelser. Trots att hennes företrädare som sista utspel kom med förslag om just detta.
Hon fick också frågan hur hon ser på läxrut men ville då inte ta ställning för den reform hennes regering genomfört.
– Jag ber att få passa på den frågan, säger Arnholm, trots att hon från och med nu också är biträdande utbildningsminister.
Jonas Hinnfors anser att det är en fråga där Arnholm måste ge besked inom kort.
– Hon kan inte vänta särskilt länge. Visst, hon har bara varit minister i några minuter när hon får frågan men som biträdande utbildningsminister är det verkligen hennes bord så det var lite förvånande. Hon måste mycket snart komma med en synpunkt där, annars ser det konstigt ut. Man kan väl ge henne några dagar, men inte mer. Detta är något hon måste vara beredd att svara på.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.