Oljebolag tog hjälp av ökänd krigsherre för att rensa bort civila och rebeller från områden med olja i Sydsudan. Det avslöjar Aftonbladet i dag. Lundin Oil var ett av de oljeföretag som då var verksamma i området.
Oljebolaget Lundin Petroleum – tidigare Lundin Oil – har hamnat i nytt blåsväder. I ett hemligt dokument, som tidningen Aftonbladet kommit över, framkommer detaljer kring oljebolagens smutsiga affärer i Sudan.
I dokumentet, daterat till den 27 juli 1998 och markerat som topphemligt, framkommer att krigsherren Paulino Matip ges i uppdrag att sköta bevakningen i det oljerika området i södra Sudan. Matip utlovas tillgång till alla de vapen och fordon som han önskar. Enligt dokumentet ska oljebolagen bistå med ekonomiskt stöd via Sudans energi- och gruvministerium.
Känd för brott mot mänskliga rättigheter
Av dokumentet framkommer också att Paulino Matip förväntas ”rensa alla byar och rebellfickor i närheten av oljefälten”. Matip har tidigare gjort sig känd för att ha utfört flera brott mot mänskliga rättigheter i Sudan.
– Det visar att en general som utförde etnisk rensning skulle få betalt av oljebolagen, säger freds- och konfliktforskare Johan Brosché till Aftonbladet.
Av dokumentet kan det inte beläggas att just Lundin Oil har använt sig av krigsherrens tjänster. Men vid samma tid var tre oljekonsortier verksamma i området. I två av dem står Lundin Oil som huvudägare.
Lundin Petroleums verksamhet i de afrikanska länderna Sudan och Etiopien har fått stor uppmärksamhet sedan de två svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye greps på väg in i etiopiska Ogadenprovinsen.
De två journalisterna skulle under sin resa granska det svenska oljebolaget African oil – som är ett av de företag som ingår i Lundinsfären. Företagets verksamhet i Ogadenprovinsen har enligt rapporter bidragit till att förvärra konflikten mellan den etiopiska regeringen och den separatistiska gerillan som har pågått sedan 1980-talet.
Fängslade journalister skulle granska Lundins verksamhet
I samband med gripandet av de två svenska journalisterna har utrikesminister Carl Bildt (M) fått skarp kritik för sitt tidigare styrelsearbete i Lundin Oil. Bildt satt inte i Lundins styrelse 1998. Däremot bekräftar kammaråklagare Magnus Elving för Aftonbladet att det nu aktuella dokumentet är en del av en pågående förundersökning mot Lundin Oil om brott mot folkrätten i Sudan. Inom ramen för den utredningen har det tidigare framkommit att Carl Bildt kan komma att kallas till förhör.
Lundin Petroleum tvingades tidigare i veckan kalla sina institutionella ägare till krismöte på Grand Hôtel i Stockholm. Mötet hölls efter nya skriverier om verksamheten i Sudan. LO och Svenskt Näringsliv är genom AMF några av de största aktieägarna i Lundin Petroleum. I samband med mötet ställde flera ägare krav på en oberoende utredning av Lundins verksamhet i Sudan. Bröderna Ian och Lukas Lundin har i en debattartikel avfärdat skriverierna som ogrundade och orättvisa anklagelser.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.