Antingen gör vi upp med den växande korruptionskulturen. Eller så ska vi inte bli allt för förvånade om nästa arena får prefixet ”Max”.
Moderaterna i Stockholms läns landsting har låtit sig inspireras av hamburgerkedjan Max vd. I ett brev till de anställda i landstinget hotar landstingsmoderaternas valledare Kristoffer Tamsons de anställda med att de riskerar få sparken om det blir S-styre efter valet.
Det är en anmärkningsvärd händelseutveckling. Moderata politiker använder myndighet som propagandaorgan samtidigt som företagsledaren ställer krav på de anställda vem de ska rösta på.
Mycket står på spel för de båda. Max fyra ägare kunde förra året plocka ut en vinst på 100 miljoner kronor – efter göttiga sänkningar av arbetsgivaravgift och krogmoms. I landstinget är Moderaterna hårt pressade av väljarnas växande oro över situationen i vården.
Moderata företrädare har varit uppenbart lama i sin kritik mot Max-vd:ns tilltag. Anders Borg försvarade företagets agerande med att säga: ”Jag kan förstå att man från Max sida är väldigt oroliga… En dramatisk höjning av restaurangmomsen, samtidigt som man dramatiskt höjer arbetsgivaravgifterna är ju närmast en kostnadschock för ett sådant företag”.
Kanske handlar det inte bara om inspiration från Moderaternas sida. Trots omfattande kritik har Sverige fortfarande inte någon öppenhet om partifinansiering. Väljarna vet inte om Max eller andra företag sponsrar politiska partier.
Den partibidragsproposition som skickats till riksdagen innehåller allvarliga brister. Som att lagstiftningen inte kommer att ha någon verklig betydelse förrän 2015 – när supervalåret redan är överspelat. Och att anonymitetsfrågan återstår att knäcka samtidigt som allmänhetens insyn mörkas betänkligt.
Vid lunchtid i dag presenterade EU-kommissionär Cecilia Malmström en rapport om korruptionen i EU. Det finns anledning att ta till sig av kritiken. Sverige uppmanas ännu en gång att öka öppenheten om partiers finansiering. EU-kommissionen uppmanar också Sverige att totalförbjuda partierna att ta emot anonyma bidrag. I praktiken underkänns alltså det förslag som nu föreligger riksdagen.
I rapporten ställs också krav på att svenska kommuner ska öka insynen i sina affärer med privata företag. Ett krav som har lika stor aktualitet.
Sedan december utreds Stockholms kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt för mutbrott. Det efter att Sjöstedt bjudits till USA av nöjesbolaget AEG. Konserter med Prince, Bette Midler och basket- och hockeymatcher stod på reseschemat.
Ett halvår efter resan slöt Stockholms stad ett avtal med AEG att sköta driften av Tele2 Arena i södra Stockholm.
Vad utredningen av Madeleine Sjöstedt kommer landa i vet vi inte än. Men att det ens förekommer en misstanke om att mutor har tagits emot borde vara tillräckligt för en översyn av regelverket.
Antingen gör vi upp med den växande korruptionskulturen. Eller så ska vi inte bli allt för förvånade om nästa arena får prefixet ”Max”.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.