avtalsrörelsen Avtalsrörelsen och lönebildningen för 2016 är sammanfattad. Lönerna ökade med uppskattningsvis 2,4 procent och den svenska industrins konkurrenskraft har förbättrats.
Medlingsinstitutets årsrapport visar att lönerna ökade med uppskattningsvis 2,4 procent från januari till och med november under 2016, vilket är en ökning med 0,2 procent jämfört med 2015. Löneökningarna ser alltså ut att öka i ungefär samma takt som de gjort de senaste sju åren. Reallönerna beräknas ha ökat med 1- 1,5 procent, beroende på hur inflationen beräknas. Medlingsinstitutet är tillfreds med hur lönebildningen sett ut under 2016.
– Vi har haft en välfungerande lönebildning med förhållandevis få konflikter, stigande reallöner och en god sysselsättningsutveckling. Dessutom har den svenska konkurrenskraften inte försämrats märkbart, utan snarare kanske förbättrats, säger makroekonomisk analytiker Valter Hultén.
I rapporten analyseras också den svenska industrins kostnader i förhållande till andra länder, och det svenska kostnadsläget har inte försämrats, säger Valter Hultén.
– Vi har de senaste åren haft lite högre arbetskostnadsökningar jämfört med omvärlden, men sett till produktiviteten, kostnaderna per producerad enhet, har svensk industri haft en starkare utveckling än omvärlden. Sen skall man också ta hänsyn till valutakurseffekten, den svaga svenska kronan har kanske påverkat den här utvecklingen mest.
Rapporten sammanställer också avtalsrörelsens konflikter och varsel. 2016 löpte 484 avtal ut, vilket omfattade 3 miljoner anställda. Många hade förutspått en turbulent avtalsrörelse då LO-förbunden valde att inte samordna sina förhandlingar, men till slut blev det inte fler varsel och konflikter än vanligt för ett stort avtalsår. 25 avtalsförhandlingar ledde till varsel om stridsåtgärder, i de förhandlingar som gick till medling gällde de flesta principfrågor.
– Jag utgår från att parterna också denna gång visar sig vara ansvarsfulla även om det naturligtvis som alltid finns motstridiga intressen, säger Carina Gunnarsson i ett pressmeddelande.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.