Avtalsrörelsen Allt fler utför arbetsuppgifter utanför arbetstid. Unionen och Almega har tecknat ett avtal som ger tjänstemän ersättning för till exempel jobbsamtal och mejlväxling utanför kontorstid.
Fackförbundet Unionen och arbetsgivarorganisationen Almega har tecknat ett avtal som ger tjänstemän rätt till ersättning vid så kallad beredskapstjänst, det vill säga när man är schemalagd för att vara anträffbar på sin fritid och redo att vid behov rycka in. Nicola Lewis är biträdande förhandlingschef på Unionen.
– En viktig fråga för Unionens medlemmar har varit att reglera när man anses ha inställt sig i arbete då man har beredskap på mobilt verktyg, detta är nu klarlagt i och med den nya regleringen.
Avtalet innefattar bland annat mejlkorrespondens, mobilsamtal och andra mobila verktyg utanför ordinarie arbetstid. Det nya avtalet innebär också att arbetsgivaren inte har rätt beordra in en tjänsteman som har en viss typ av beredskapstjänst. Tre sorters beredskapstjänst införs, alternativ A innebär att tjänstemannen är anträffbar via mobil eller dator för att kunna arbeta, alternativ B innebär att tjänsteman ska inställa sig på arbetsplatsen inom en timme och i alternativ C ska tjänstemannen vara redo att inställa sig i hemmet för att arbeta.
– Det blir en betydligt mindre inbegripande tjänst än om man ska ta sig till en särskilt angiven plats vid given tidpunkt. Det är något som våra medlemmar tycker är betydligt mindre ingripande, säger Nikola Lewis.
De senaste åren har så kallad o-arbetstid, oregelbundna, obekväma och osociala arbetstider ökat dramatiskt, detta har lett bland annat till ökad ohälsa, säger Gunilla Krieg, central ombudsman på Unionen, till fackförbundets tidning Kollega. Arbetsmiljöaspekten är dock inget Unionen och Almega har diskuterat, och hur avtalet påverkar obekväma arbetstider är oklart. Nicola Lewis pekar på att teknikutvecklingen gjort det vanligare att tjänstemän utför arbete utanför arbetsplatsen, vare sig det rör sig om ordinarie arbete eller vid beredskap.
– Vi har inte berört arbetstidsfrågor i den nya regleringen, utan egentligen bara hur ersättning utgår vid beredskap och ev inställelse.
Beredskapsersättningen varierar beroende på månadslön, tid på dygn och om det är vardag eller helg.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.