#metoo Efter långvarig tystnad går 300 kvinnor från finansbranschen ut i ett metoo-upprop och på onsdag håller finansmarknadsminister Per Bolund (MP) möte om frågan. Men enligt facket Finansförbundet är intresset för frågan lågt bland medlemmarna.
Initiativtagare till uppropet mot sexuella trakasserier är Hilma Björk som arbetar på Folksam och Louise Thilander från Swedbank. Båda hade först arbetat med varsitt separat upprop: #påvåravillkor för försäkringsbranschen, och #inteminskuld för finansanställda, som de bestämde sig för att slå ihop.
Resultatet blev en Facebook-grupp med 2 000 medlemmar och ett upprop med 300 underskrifter. Bland dem märks bland andra Carina Lundberg Markow, chefsstrateg på Folksam.
Samtidigt är det förhållandevis många av de som skrivit under uppropet som bara har valt att använda sitt förnamn.
Initiativtagarna vill inte svara på frågor om uppropet idag, men kommenterar i en intervju i Dagens Industri det faktum att det har dröjt så länge med ett upprop i deras yrkesgrupper.
– Vi är trygga med att vårt engagemang i de här frågorna inte kommer att ligga oss i fatet. Vår känsla är att det tyvärr inte ser ut så på alla håll i branschen och att många kvinnor är rädda för att drabbas av repressalier från sin arbetsgivare, säger Hilma Björk till Di.
Louise Thilander lägger till att branschen styrs av pengar, vilket möjligen kan förklara att det är svårt att lyfta det här ämnet.
– Det finns ingen ekonomisk uppsida i att göra det här, säger Louise Thilander i intervjun.
Den tidigare tystnaden i finansbranschen fick finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att självmant efterlysa ett upprop, och på onsdag, 17 januari, träffar ministern företrädare för branschen för att diskutera problematiken. Där kommer bland andra Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski, Handelsbankens vd Anders Bouvin och Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius att delta, enligt Dagens Industri.
Men Nordeas chefsekonom Annika Winsth tyckte att Per Bolund gjorde fel när han ville sätta ljuset på sexuella trakasserier inom bank- och finansvärlden.
– Det är inte ministerns roll att driva upp detta till något större än vad det är. Det är bättre att lyfta strukturer där det finns problem, vad gäller tjänster, löner och att ta plats. Det skulle jag vilja att vi jobbade med. När man målar upp en sådan här skrämselbild av min bransch, vem vill vara där då?” sa Annika Winsth till Dagens Industri i förra veckan.
Vi genomför regelbundet utbildningar om de här frågorna, men den hamnar aldrig högt upp om man säger så.
Finansförbundet, som organiserar bankanställda, välkomnar uppropet. Fackförbundets ordförande Ulrika Boëthius säger samtidigt att på deras medlemmars arbetsplatser finns strukturerna på plats i form av bland annat handlingsplaner kring trakasserier och diskriminering på företagen.
– Strukturerna finns, men att få dem kända och använda är det som är uppgiften. Det jag tycker är bra med metoo är att enskilda förhoppningsvis kommer börja säga ifrån och använda sig av verktyg som finns, säger Ulrika Boëthius till Dagens Arena.
Sedan metoo-debatten började i höstas har Finansförbundet planerat in ett antal extra utbildningar om diskriminering och sexuella trakasserier som deras medlemmar och chefer kommer kunna delta i under våren. Än så länge är anmälan inte öppen så Ulrika Boëthius vet inte hur intresset kommer att se ut. Däremot säger hon att sexuella trakasserier och diskriminering inte är frågor som rankas högt av fackets medlemmar i enkäter som Finansförbundet gör om vilka områden de bör arbeta med.
– Det finns inte någon efterfrågan, det är lite konstigt. Vi genomför regelbundet utbildningar om de här frågorna, men den hamnar aldrig högt upp om man säger så, säger Ulrika Boëthius.
Ulrika Boëthius känner inte igen bilden av att bank- och finansvärlden skulle vara särskilt hård mot kvinnor. Det gäller i alla fall inte de företag där Finansförbundets medlemmar arbetar, vilket till 75 procent består av de fyra storbankerna.
Vissa mer mansdominerade delar av branschen, som fokuserar på exempelvis trading, kommer facket inte i så nära kontakt med.
– Många av de företagen är varken medlemmar hos oss eller arbetagivarorganisationer, och det är svårt att få kollektivavtal för dem, säger Ulrika Boëthius.
Berit Ohlsson på Finansförbundet, som är förtroendevald för Nordeas anställda, delar Ulrika Boëthius bild av att strukturer finns på banken för att hantera trakasserier.
– Det jag kan se som oroande är att det är så få som anmäler att de själva eller andra blir utsatta för sexuella trakasserier. Jag tror att det finns ett mörkertal. Vi hanterade ett fåtal ärenden förra året, man kan räkna dem på ena handen, säger Berit Ohlsson.
Förra veckan gick också 377 handelsanställda ut i ett upprop i tidningen Handelsnytt, kallat #obekvämarbetstid, där de vittnade om sexuella trakasserier från både chefer, kolleger, säljare, väktare och kunder. Många vittnesmål fokuserade på att man i handelsbranschen har mycket fokus på att personalen ska vara trevlig och tillmötesgående. Så här löd ett av vittnesmålen:
»Jag har, som många andra, fått lära mig att ett leende och en trevlig attityd är det bästa medlet för att sälja. Men aldrig i min karriär, trots många vädjanden, har jag fått vägledning i hur jag ska avleda dessa män som fått mig att utstå så många timmar av ångest. «
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.