METOO Uppropet mot sexuella trakasserier inom polisväsendet, #nödvärn, riskerar att göra tusentals kvinnliga poliser skyldiga till brott. När uppropet överlämnas till polisledningen hoppas initiativtagarna på amnesti.
I och med den så kallade rapporteringsskyldigheten har polisanställda som skyldighet att anmäla brottsliga händelser. I en sluten Facebook-grupp har 5000 kvinnliga polisanställda samlats, där många har vittnat om sexuella övergrepp. Genom att inte rapportera dessa begår gruppmedlemmarna som är aktiva poliser en olaglig handling.
Initiativtagarna har som avsikt att överlämna uppropet till polisledningen, men har i dagsläget inte fått någon respons från ledningen huruvida det kommer att betraktas som något olagligt. Maria Larsson, en av personerna bakom uppropet, säger att poliserna befinner sig i stort dilemma
– Det jag skulle vilja se är amnesti, men det är osäkert om det kommer gå att hantera på det sättet vi önskar. Det finns någonting som heter rapporteftergift också, men det gäller för mildare brott.
Rapporteringsplikten är också paradoxalt nog en av orsakerna till den utbredda tystnadskultur som existerar inom polisen, menar Maria Larsson.
– Det finns ingen möjlighet att lätta sitt hjärta. Man kan som utsatt inte tala om sexuella trakasserier, då sätter man sin kollega i en svår sits där hon eller han måste agera.
I helgen gick har anställda inom kriminalvården ut i uppropet #virivermurarna. Nära 1000 namnunderskrifter lämnades in till kriminalvårdens ledning.
– Det jag fått höra berör mig väldigt djupt. De här kvinnorna har känt en rädsla för att berätta om vad som hänt dem, och så vill jag verkligen inte att det ska vara, säger Kriminalvårdens HR-direktör Johan Modin i ett pressmeddelande.
Ytterligare upprop kommer i dag från cirkusbranschen. Under parollen #theshowisover kräver 873 kvinnor ett stopp för de sexuella trakasserier, våld på skolor och arbetsplatser samt obligatorisk utbildning i våldsprevention.
I uppropet #skrattetihalsen protesterar kvinnliga komiker mot sexism och trakasserier inom humorbranschen. Flera kvinnor vittnar om diskriminering och grov sexism.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.