METOO En majoritet av unga kvinnor inom IF Metall har, under det senaste året, utsatts för sexuella trakasserier på sina arbetsplatser. Samtidigt vittnar kvinnor om att trakasserier som skett inom förbundet tystas ner.
I dag offentliggjordes ett upprop mot sexism i fackrörelsen via tidningen ETC. Under parollen #inteförhandlingsbart samlas 1501 kvinnor från hela fackföreningsrörelsen, däribland Wanja Lundby-Wedin, LO:s första kvinnliga ordförande. De senaste dagarna har vittnesmål strömmat in från alla sektorer och branscher, berättar initiativtagaren Jenny Bengtsson för Dagens Arbete. Vittnesmålen handlar om att från sexuella trakasserier till grova våldtäkter.
Sedan dess har flera rapporter om sexuella trakasserier skakat om fackföreningsrörelsen. Idag offentliggjordes en undersökning som IF Metall gjort bland sina kvinnliga medlemmar. 59 procent av unga kvinnor och 34 procent av samtliga kvinnor uppger att de under det senaste året blivit utsatta för sexuella trakasserier på sina arbetsplatser.
– Det är uppförande och sorgligt så många kvinnor blir utsatta i sin vardag. Jag hade förväntat mig att man upplever mer trakasserier inom industrin än i arbetslivet i stort, eftersom det är en mansdominerad arbetsplats. Men att det var så många unga kvinnor gjorde mig förvånad, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson till Dagens Arena.
Med anledning av uppgifterna kallar nu IF Metall arbetsgivarsidan till ett krismöte.
– Vi behöver prata om hur det faktiskt ser ut, och hur vi kan öka kunskaperna om vilka handlingsplaner som finns för att hantera diskriminering. Det verkar inte som att det är särskilt känt bland anställda. Sen behöver vi agera snabbt när något inträffar.
Men det stormar också inom fackförbundets egen organisation. I ETC anklagas fackliga funktionärer för sexuella trakasserier. En man med förtroendeuppdrag i IF Metall ska också ha misshandlat sin flickvän, under en konferensvistelse.
IF Metall ska enligt de utsatta kvinnorna svarat med att tysta ner anklagelserna. Den misshandlade kvinnan säger till ETC att hon säger att hon nästan upplevde förbundets tystnad som värre än själva misshandeln.
– Är det på det här viset är det naturligtvis inte bra. Det innebär att vi har en egen läxa att göra inom vår egen organisation, säger Marie Nilsson till Dagens Arena.
– Vi ska nu säkerställa att alla vet hur vi ska hantera såna här fall. Vi kommer att prata med alla 1300 klubbordföranden ute på arbetsplatserna. Det måste också vara klart och tydligt att man kan gå till högre instanser om någonting är känsligt, ingenting ska sopas under mattan.
Marie Nilsson har själv undertecknat uppropet mot trakasserier inom facket och har själv utsatts. »Jag har jobbat 30 år i industrin, så det är klart att jag råkat ut för situationer där man fått oönskade inviter och blivit tafsad på«, säger hon i Dagens Industri.
Det har också Berit Müllerström, andre vice ordförande i LO. Även hon har blivit utsatt för trakasserier och känner igen sig i vittnesmålen.
– Jag tycker det är väldigt modigt av väldigt många kvinnor att träda fram.
Vittnesmål om en tystnadskultur rapporteras också från fler håll inom LO. Nyligen rapporterades att fackligt förtroendevalda utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp på LO:s kursgård. Berit Müllerström menar att fackföreningsrörelsen kan upplevas som mer sluten än vad som är fallet.
– En viss form av tystnadskultur är nödvändig om jag får uttrycka mig så. När vi går ut och förhandlar för våra medlemmar så är det inget vi går ut med i media. Det är samma sak när vi hanterar en förtroendevald eller anställd, då gör vi det internt, det kan man uppleva som en del av tystnadskulturen.
– Men detta är ingen bra ordning, fortsätter hon, jag uppmanar alla de som upplever att det här har tystas ner, att vi ska få upp det här på bordet. Sen ska vi hantera det. Detta gäller så klart inte bara inom fackföreningsrörelsen, det är en maktstruktur som existerar i hela samhället, säger Berit Müllerström.
Nu är ytterligare upprop inom facket är på väg. Transportarbetaren skriver att arbetet med ett metoo-upprop för chaufförer #banaväg har inletts.
– Vi tror att det behöver synliggöras att det här finns i transportnäringen också, säger Tove Winiger, en av initiativtagarna till Transportarbetaren
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.