Stockholms filmfestival Dagens Arena har träffat regissörerna bakom “Veni Vidi Vici”, en satir om superrika som visas på Stockholms filmfestival.
Dagens Arena träffar regissörsparet Julia Niemann och Daniel Hoesl på ett hotell på Södermalm i Stockholm. De är i Sverige för att marknadsföra filmen i samband med Stockholms filmfestival. Det var när det österrikiska regissörsparet gjorde dokumentärfilmen ”Davos” (2020) som idén till filmen föddes. Under arbetet med filmen, som handlar om skillnaden mellan de superrika som besöker Davos för det årliga ”Economic Forum” och dem som bor i staden, stötte de på en hel del miljardärer.
Dödar människor
Filmens huvudkaraktär, Amon Maynard, är utformad utifrån de superrika som regissörsparet mött. Som brukligt med en satir är det överdrivet. Maynard är inte bara en hänsynslös kapitalist utan också en person med en minst sagt makaber hobby.
– Han är en framgångsrik man med en varm personlighet. Men han är också en mördare. Han gillar att jaga, men han jagar inte djur utan människor. Det är hans typ av yoga, säger Julia Niemann.
Men vad jag vet finns det inga miljardärer som dödar människor. Varför valde ni att ta berättelsen så långt?
– Jag menar att miljardärer visst dödar människor. Jag tänker på sweatshops som brinner i Pakistan. Men miljardärer förstör också människors liv. Tänk till exempel en miljardär som köper upp en varuhuskedja som sen går i konkurs. Folk blir inte bara av med sina jobb utan det kan också leda till alkoholism och självmord. Även om de inte dödar folk bokstavligen så kan deras handlingar leda till sådana konsekvenser. Sen är jag väldigt säker på att om de faktiskt dödade människor på riktigt så skulle de ha mycket lättare att komma undan med det, säger Niemann.
Flyger för nära solen
Niemanns medregissör Daniel Hoesl, som också skrivit manus till filmen, pekar på hur miljardärer får allt mer att säga till om i samhället och politiken. Elon Musks arbete för Donald Trumps nya administration är kanske det tydligaste exemplet.
-Miljardärer är de nya gudarna. Personer som vi ser upp till. Men vi låter dem flyga för nära solen, säger han.
Det finns inte heller någon sensmoral i filmen. Något Julia Niemann menar skiljer den från de flesta andra filmer med ett liknande tema.
-Amon kommer undan med allt. Allt han gör leder till framgång. Det gör att filmen skiljer sig från andra filmer som tar sig an superrika, eftersom vår protagonist inte behöver lära sig någonting. Han behöver inte ta sig igenom hinder. Han står inte inför några större problem. Det enda problemet han har är att han vill ha ett barn. Och till slut lyckas han, säger hon.
Blandade reaktioner
Niemann och Hoesl har rest runt i världen för att marknadsföra filmen. Stockholm är ett av deras sista stopp. De har mött blandade reaktioner från publiken. Majoriteten har varit positiva, med det finns också dem som inte är lika förtjusta.
– Vissa är frustrerade eftersom det inte finns något lätt recept på hur du själv blir aktiv, säger Daniel Hoesl.
Men bara att folk reagerar på orättvisorna som framställs i filmen är en bra start, enligt Hoesl.
– Kanske blir folk argare efter att de sett filmen. Vi tycker att det är en början.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.