Användningen av brandsläckningsskum har dubblerats de senaste 17 åren – trots att skummet är både miljö- och hälsovådligt. Det visa SVT nyheters kartläggning.
Med hjälp av räddningstjänsternas incidentrapporterna står det klart att användningen har ökat från 26.673 liter 1998 till 48.283 liter förra året.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, utbildar brandmän och är oroade över ökningen.
– Vi tror det är ett stort miljöproblem. Därför har vi gått ut med att skum bara ska användas där det inte finns några alternativ, säger brandingenjören Bo Andersson på MSB som har i uppdrag att kartlägga användningen och utreda alternativ, till SVT Nyheter.
Mikael Svanberg, förbundsledamot i Brandmännens riksförbund, BRF, säger att det var först 2009 som det började väckas en medvetenhet kring brandskummet.
– Då började vi få information från räddningstjänster i Nordamerika. Utifrån den informationen har vi sedan dess gjort egna typer av undersökningar. Men i början trodde folk inte på att det kunde vara farligt, säger han till Dagens Arena.
Mikael Svanberg och Bo Andersson är överens om att det är en utbildningsfråga.
– Att det ökar beror på lätthet, och framför allt på duktiga försäljare. En bidragande orsak till att man köper är att kunskaperna på Sveriges räddningstjänster är för låg. Man vet inte vad man köper, säger Bo Andersson till SVT Nyheter.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.