Miljöminister Lena Ek (C) påstår att regeringen tvingats sälja ett överskott av utsläppsrätter. Det säger inte Riksrevisionen, som menar att försäljningen var frivillig.
Sverige hade förra året 1,3 miljoner utsläppsrätter kvar när handeln för 2008–2013 räknades ihop. 1,3 miljoner utsläppsrätter motsvarar 1,3 miljoner ton koldioxid. Ett utsläpp som Sverige kunnat frysa inne, men sålde. Efter kritik från Vänsterpartiet både under en interpellationsdebatt i tisdags och partiledardebatten i onsdags bemötte Lena Ek kritiken på Centerpartiets hemsida: ”Jag ska ta ansvar för att regeringen måste stå vid sina gjorda löften”.
Riksrevisionen har däremot en annan uppfattning. Enligt dem finns det inget som tyder på att regeringen var tvungen att sälja utsläppsrätterna.
– Vi kom fram till att man hade kunnat låta dem frysa inne. Då hade de försvunnit från marknaden, säger revisionsdirektören Madeleine Nyman till Svenska Dagbladet.
I stället valde regeringen att sälja rätterna till Bank of America Merrill Lynch och statskassan fick ett tillskott på drygt 38 miljoner kronor. Vänsterpartiets klimatpolitiske talesperson Jens Holm var den som ifrågasatte beslutet under interpellationsdebatten:
– Det äventyrar trovärdigheten för svensk klimatpolitik. Vi får ett överskott och säljer rättigheterna till utsläppen till en stor amerikansk bank. Den kan i sin tur sälja dem till företag i Europa där utsläppen kan öka. Klimatnyttan blir noll.
Holm säger att han och Ek tidigare förhandlat ihop med EU-parlamentariker om EU:s handelssystem och var då överens om att bringa ned ett eventuellt överskott av utsläppsrätter.
– Lena Ek verkar nu ha lämnat den progressiva hållningen. Det är jag den förste att djupt beklaga.
– Svenska regeringen avråddes dessutom från försäljning av sina egna expertmyndigheter, Energimyndigheten och Naturvårdsverket.
Lena Ek säger dock, till SvD, att Sverige ska ha meddelat EU-kommissionen redan 2010 att eventuella överskott skulle säljas och att allt har skett ”i enlighet med tilldelningsreglerna inom EU”.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.