SJUKFÖRSÄKRING Allt fler sjukskrivna överklagar att de blivit av med sin sjukpenning. »Vi har de tuffaste reglerna i hela OECD«, säger socialminister Annika Strandhäll (S) som lovar presentera ett åtgärdspaket efter årsskiftet.
Hylene Ydsenius, ögonsjuksköterska och sjukskriven för stroke, kan enligt läkarintyg bara arbeta 25 procent, oavsett arbete. Men enligt Försäkringskassan kan hon jobba heltid med ett lättare jobb »utan stress«. Hylene kommer nu att överklaga beslutet.
– Jag kan verkligen inte komma på ett enda jobb. Jag har inget emot att städa. Men det funkar inte för jag orkar ju inte ens städa hemma, säger hon till SR.
Andelen som får avslag på sjukpenning har ökat kraftigt de senaste åren. I juni avslog Försäkringskassan 13 procent av pågående sjukfall, jämfört med 6 procent 2015.
Allt fler överklagar också Försäkringskassans avslag på sjukpenning. LO-TCO-rättskydd har hittills i år drivit 330 fall, drygt 200 fler än föregående år. Enligt enhetschefen Robert Sjunnebo finns det en problematik i att försäkringskassan inte måste specificera ett faktiskt jobb när de prövar sjukskrivnas arbetsförmåga.
– Men så gör inte Försäkringskassan, de gör fiktiva arbeten som få människor har möjlighet att förstå, säger Robert Sjunnebo.
Efter årsskiftet planerar socialminister Annika Strandhäll (S) att presentera ett åtgärdspaket. Exakt vilka förändringar som ingår i det kan hon inte specificera i dagsläget.
– Det kan ju till exempel handla om frågan om särskilda skäl, men också att vi har det tuffaste regelverket för sjukersättning i hela OECD som jag tror vi behöver se över. Där skulle man ju då behöva se att det finns människor som nu egentligen borde vara beviljade en sjukersättning men som inte kan det på grund av regelverket är för tufft idag. Det kom ju under Alliansregeringens tid och jag är beredd att se över det, säger hon.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.