Nya hårdare regler gör att tiotusentals arbetslösa blir av med sin ersättning. »Det leder till ökad respekt för systemet«, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.
Den 1 mars i fjol införde Arbetsförmedlingen tuffare regler för de 180 000 arbetssökande som går ett arbetsmarknadsprogram, exempelvis deltar i jobb- och utvecklingsgarantin eller går en arbetsmarknadsutbildning, och får aktivitetsstöd.
Sedan dess har myndigheten fattat nästan 150 000 beslut om indragen ersättning. Arbetslösa kan bli av med över 40 000 kronor under 45 dagar, som Dagens Arena rapporterade på onsdagen.
– Det ska vara tydliga krav på arbetssökande som uppbär stöd. Tidigare drog man nästan aldrig in stödet för dem som misskötte sig och var inte tydlig med kraven. Jag ville skärpa kontrollen och det har vi gjort nu, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).
Beslut om att skärpa kontrollen över arbetslösa fattades emellertid på regeringen Reinfeldts tid. Men enheten för ersättningsprövning, som tar beslut om att dra in arbetslösas ersättning, inrättades först under nuvarande regering. Enheten är en av Arbetsförmedlingens största och fattar över 20 000 beslut varje månad.
Leder ökad kontroll och indragen ersättning till ökad sysselsättning?
– Det leder till ökad respekt för systemet. Jag tror inte att man får jobb för att man blir fattig, som den gamla regeringen trodde. Jag vill satsa på arbetslösa och vi har tillfört många nya miljarder till arbetsmarknadspolitiken. Men individerna måste visa att de lever upp till sin del av åtagandet, säger Ylva Johansson.
Hur de som blir av med sin ersättning försörjer sig vet inte Arbetsförmedlingen. Men Björn Johansson, sektionschef på enheten Ersättningar på Arbetsförmedlingen, förmodar att många tvingas leva på försörjningsstöd. Ylva Johansson betonar att stöd från Arbetsförmedlingen kräver motprestation.
– Aktivitetsstöd är inte ett socialbidrag. Det får du för att du deltar i aktiviteter – det är så kontraktet ser ut. Det är inte ett substitut för försörjningsstöd, säger hon.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.