Val2018 Socialdemokraterna går till val på ett förbud mot religiösa friskolor. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) vill att befintliga religösa skolor tar bort konfessionella inslag eller tvingas lägga ner.
I förra veckan gav Socialdemokraterna vallöftet att förbjuda religiösa friskolor. Beslutet är enligt ansvarig minister Ardalan Shekarabi (S) ett led i arbetet med att bryta segregationen, som han menar är en av de stora samhällsutmaningarna.
– Alla frågor som rör skola och segregation är av högsta vikt och en av våra största utmaningar. Vi måste ha en skola som håller ihop Sverige och som bygger broar mellan människor med olika bakgrund. Utvecklingen har gått åt fel håll under lång tid och gett mer segregation. Vi vet att vi har religiösa friskolor där det funnits både missförhållanden och värdekonflikter. Därför ser vi ett behov av att ta tag i frågan, säger Ardalan Shekarabi till Dagens Arena.
Tidigare har även gymnasieminister Anna Ekström (S) hävdat att det varit problem i religiösa skolor kring värderingar, men även av tillämpning av regler och granskningen av de berörda friskolorna.
– Vi har sett fall med systematisk uppdelning på grund av kön, till exempel i lektioner men också i bussar. Vi har sett åsikter som har uttryckts av företrädare från fristående skolor med en konfessionell inriktning, åsikter som inte hör hemma i en svensk skola, sa hon tidigare till SVT Nyheter.
Just regelverket är något som kommer behöva ses över. Regeringen har därför tillsatt en utredning som ska se över dagens regler och lagar. I dag finns 70 registrerade konfessionella skolor – men mörkertalet är stort. Skolorna behöver, som systemet ser ut i dag, inte registrera sig som religiösa, även om de är det.
– Det visar på vilka brister som finns med dagens system – vi har inte ens ett ordentligt underlag som visar hur många skolor som faktiskt är konfessionella.
Så systemet måste förändras?
– Oh ja.
Dock är det oklart om förslaget kommer gå igenom riksdagen. En majoritet av partierna i oppositionen är kritiska. Vänsterpartiet ställer sig bakom förslaget.
– Jag hoppas att de borgerliga partierna omvärderar och vill se en skola som bejakar till exempel jämställdhet och fritt tänkande. Det tycker jag alla demokratiskt etablerade partier borde göra. Jag vet att Liberalerna internt för en diskussion och vi välkomnar att fler tar tag i frågan.
Läs mer: Krokig väg mot religionsfri skola
Som förslaget ser ut i dag ska redan existerande religiösa skolor omvandlas till icke konfessionella skolor – eller lägga ner. De nationella minoriteterna, så som judedomen, är undantagna förbudet.
– Det är en fråga som måste hanteras av huvudmännen. Antingen anpassar de skolan så den drivs utan konfessionella inslag, eller så får de lägga ner verksamheten.
Att bara införa striktare regler och hårdare kontroller tror inte Ardalan Shekarabi är en framkomlig väg.
– Jag har personligen varit aktiv i den här frågan sedan 2002 ungefär. SSU ansökte (2004 red.anm) om att få starta en socialistisk skola, just för att visa på orimligheten i att driva skolor som inte ger en allsidig undervisning med kritiskt tänkande och som går efter läroplanen. I dag kvarstår problemen. Det behövs en grundläggande förändring.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.