6000 jobb beräknas ha tillkommit efter momssänkningen i restaurangbranschen. Men sysselsättningsgraden ökade redan innan reformen, skriver KI i ny rapport.
Momsen för restaurang och catering sänktes år 2011 från 25 till 12,5 procent. Sedan reformen jobbar 6000 fler personer inom restaurangbranschen, skriver Konjunkturinstitutet i en ny rapport.
Sysselsättningsökningen ligger på cirka 6 procent högre efter två år än vad den skulle blivit utan reformen, enligt rapporten. Momssänkningen beräknas ha kostat 5,4 miljarder kronor, vilket uppdelat på varje nytt jobb blir 900 000 kronor.
Antalet sysselsatta i restaurangbranschen har ökat under en lång tid, både före och efter sänkningen av restaurangmomsen.
Många av de nyanställda inom restaurangbranschen kommer från arbetslöshet. På grund av att de inte har bytt jobb har andra branscher inte haft en fallande sysselsättning, vilket annars brukar vara normalfallet när sysselsättningen ökar inom en viss bransch.
De långsiktiga effekterna av reformen är svåra att förutsäga. Momssänkningen beräknas i rapporten kunna ge 1 000–3 000 personer jobb.
Men reformen innebär inga större skillnader i hela ekonomin.
”Arbetsutbudet skulle kunna öka om de sysselsatta lägger mindre tid på matlagning. Men eftersom hämtmat redan tidigare beskattades med den lägre momssatsen är Konjunkturinstitutets bedömning att reformens effekt på arbetsutbudet bland de redan sysselsatta är marginell”, skriver KI i rapporten.
Eftersom det inte är möjligt att mäta vad utvecklingen hade varit med bibehållen momssats, är det svårt att isolerat mäta effekterna av reformen, menar KI.
Anm. Avser förvärvsarbetande i november med huvudsaklig sysselsättning i restaurangbranschen.
Källa: SCB (yrkesregister).
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.