Regeringen tillsatte i dag en utredning för att undersöka hur skogsbranden i Västmanland hanterats. Miljöpartiet riktar stark kritik mot regeringens sena och lama agerande.
Reaktionerna på hur myndigheter och kommuner har hanterat branden i Västmanland har inte låtit vänta på sig. Regeringen gick i dag ut med att de tillsätter en utredning för att analysera vad som hänt. Miljöpartiets ekonomisk-politiska talesperson Per Bolund har väldigt svårt att förstå att de inte tagit några initiativ tidigare.
– Man kritiserar oss för att vara osmakliga och komma med politiska förslag, men i dag är det helt plötsligt rationellt. Det är ett fult politiskt spel vi ser, säger han.
Klimat- och sårbarhetsutredningen gav redan för sex år sedan klara besked om att det var hög tid att påbörja anpassningen till klimatförändringarna. I slutbetänkandet föreslog utredningen bland annat ökat ansvar för kommuner och länsstyrelser och statligt stöd för stora insatser.
– Det finns massvis förslag som man kan bygga en stark miljöpolitik på, men regeringen har valt att sitta passiv och satsa på skattesänkningar. Det finns inte ens en samlad proposition i frågan. Nu vill de göra en utredning av den här branden men de drar inga slutsatser kring den bredare bilden, säger Bolund.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har tidigare varnat för fler och mer omfattande skogsbränder i takt med klimatförändringarna. Sveriges kommuner och landsting har vädjat om mer pengar till klimatanpassning. I dag delar ett 30-tal myndigheter och departement på runt 100 miljoner kronor för att arbeta med frågan, en siffra som enligt Klimat- och sårbarhetsutredningen bör ligga mellan 100 och 300 miljoner kronor.
– Det är inte en rimlig siffra om man ställer den i relation till problemets storlek. Vi har avsatt en miljard per år i vår budget. Genom att satsa nu får vi minskade kostnader i framtiden. Ta den här branden till exempel, den har redan nu kostat en halv miljard kronor, säger Bolund.
Miljöpartiet la tidigare i veckan ett förslag om att Sverige bör köpa in ett 240-miljoners specialplan för vattenbombning. Ett förslag som blivit kritiserat för att vara slösaktigt och ineffektivt.
– Man utgår från att den framtida klimatsituationen kommer att se ut som den gjort de senaste årtiondena. Tyvärr måste vi inrikta oss på att hantera både fler och svårare skogsbränder i framtiden. Då är en sådan här investering lönsam, säger Bolund.
Enligt honom är det största hotet mot Sverige klimatförändringar och extrema väderhändelser.
– Då hjälper det inte att köpa in en massa JAS-plan och ubåtar. Vi måste förstärka vår kompetens och köpa in utrustning som skyddar Sverige mot klimathotet, säger Bolund.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.