FP:s migrationspolitiska grupp sluter upp bakom M:s och KD:s förslag om ”säkra länder” för att minska antalet asylsökande. Bodil Sidén riktar hård kritik mot förslaget.
På tisdagen slöt Folkpartiets migrationspolitiska arbetsgrupp upp bakom Moderaternas och Kristdemokraternas förslag om att införa listor över ”säkra länder”, för att minska antalet asylsökande från främst västra Balkan och snabba på asylprocessen.
Varken regeringen eller Migrationsverket ser anledning att införa en sådan lista, bland annat för att rättsäkerheten i asylprocessen hotas av förslaget. Nu riktar även Bodil Sidén kritik mot förslaget. Hon är andra vice ordförande i Moderata ungdomsförbundet, som dock inte står bakom Bodil Sidéns åsikt i frågan*.
– Vi behöver ha en rättssäker asylprocess. Det som EU och EU-kommissionen borde fokusera på är snarare att fler EU-länder faktiskt tar ett ansvar för alla människor som flyr, säger hon.
Hon menar att en snabb process är viktig men att man främst måste arbeta mer med integration.
– Där handlar det till exempel om att fler kommuner ska ta emot och ordna boende. På vår stämma i helgen beslutade vi bland annat att man ska ha en lagstiftad kommunal beredskap och det hoppas vi också att Moderaterna kommer att landa i, säger Bodil Sidén.
Hon hoppas även att Centerpartiet står på sig och att Moderaterna ändrar sig i frågan om ”säkra länder”.
– Jag kommer att göra att allt jag kan för att partiet ska stå upp för permanenta uppehållstillstånd och fokusera på hur vi kan få bättre fungerande integration, i stället för att upprätta en “säkra-länder”-lista, säger Bodil Sidén.
Folkpartiet kommer att fatta beslut om förslaget på landsmötet den 20 november, efter att partistyrelsen tagit ställning till förslaget.
*Rättelse: Vi angav tidigare att Sidén uttalade sig som andra vice ordförande i MUF. MUF står inte bakom Sidéns åsikter i frågan. Rättelse införd 18:00.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.