På lördag löper Kommunals kollektivavtal med SKL ut. Det är inte bara löneökningar som står på spel när Sveriges största fackförbund förhandlar.
Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Kommunal förhandlar nu om ett nytt avtal. På lördag löper det gamla avtalet ut, som berör omkring 400 000 undersköterskor, barnskötare, elevassistenter och andra anställda i kommuner och landsting.
Kommunal kräver löneökningar på i snitt 661 kronor i månaden, i nivå med industriavtalets 2,2 procent, skriver Kommunalarbetaren. Men förbundet vill ha högre löneökningar än industrins märke för undersköterskor, i snitt 1 061 kronor i månaden.
– Vi har stora förhoppningar om att vi ska kunna gå i mål med vår satsning på 400 kronor extra till undersköterskor, och skrivningar om hur heltid kan bli norm i våra verksamheter, säger Kommunals avtalschef Johan Ingelskog till Sveriges radio.
IF Metall håller fast vid att de kan tänka sig att sympatistrejka för undersköterskorna. Även LO står bakom att undersköterskorna ska få mer.
Kommunal kräver också att lägstalönerna och andra ersättningar höjs lika mycket som lönerna, och att det införs tydligare regler för den lokala lönebildningen där yrkeserfarenhet ska ge högre lön.
SKL vill i stället att lönerna ska bestämmas lokalt, helt utan garanterade löneökningar eller bestämmelser om lägstalöner.
Men förhandlingarna gäller inte bara löneökningar. Kommunal vill att de så kallade delade turerna ses över, det vill säga två arbetspass på samma dag med ett långt avbrott emellan, som är vanligt inom hemtjänsten.
Förbundet vill att heltidsarbete ska bli norm och kräver att en tidplan för detta införs.
– Det måste finnas en bortre parentes, säger Lenita Granlund till Kommunalarbetaren.
Kommunal kräver också att visstidsanställda och vikarier ska bli tillsvidareanställda om de jobbat mer än två år inom en femårsperiod.
Arbetsgivarorganisationen går åt andra hållet, och kräver mer flexibla anställningsvillkor.
Även när det gäller längden på avtalet står parterna långt ifrån varandra. Kommunal vill ha ett ettårigt avtal, medan SKL vill ha ett avtal som gäller tillsvidare eller under en längre period.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.