År 2010 ökade de beviljade uppehållstillstånden. Sedan dess har högerpersoner blivit mer negativt inställda till ökat flyktingmottagande, medan vänstern har blivit mer positiva.
Hur många uppehållstillstånd som beviljas i Sverige har begränsad påverkan på människors inställning till flyktingmottagande. Det framkommer i SOM-institutets nya bok Fragment, som presenterades under tisdagen.
Anna Bendz är statsvetare vid Göteborgs universitet och har tillsammans med Dennis Andersson skrivit kapitlet om hur opinionen reagerar på ökat flyktingmottagande.
– Slutsatsen verkar vara att andra faktorer än beviljade uppehållstillstånd är viktigare för hur människor ställer sig till flyktingmottagande. Vi har inte undersökt det specifikt, men konflikter i världen, hur medierapporteringen ser ut och SD:s intåg kan spela större roll, säger hon.
Däremot har de två författarna hittat tydliga skillnader i inställningen till ökat flyktingmottagande mellan de personer som anger att de står klart till höger och klart till vänster. Mellan 2010, då antalet beviljade uppehållstillstånd ökade, och 2014 har högern blivit mer negativt inställda till ökat flyktingmottagande, medan vänster blivit mer positiva.
– När de beviljade uppehållstillstånden ökade reagerade högerpersoner med att bli mer negativt inställda till ökat flyktingmottagande medan vänsterpersoner blev mer positiva. Men det är viktigt att tillägga att skillnaden har varit större, säger Anna Bendz.
Detta kan förklaras av att vänstern traditionellt är mer positivt inställd till flyktingmottagande än högern, som har en mer restriktiv inställning. Det kan också handla om skillnader i vilken nivå av flyktingmottagning högern respektive vänstern föredrar.
– Enligt den teori vi använt oss av i studien beror det antagligen på att för högern har andelen beviljade uppehållstillstånd närmat sig den nivå som den tycker är tillräcklig. Och då motsatt för vänsterpersoner, den nivå av flyktingmottagande som de tycker är lagom har inte uppnåtts, säger Anna Bendz.
Fotnot:
I SOM-undersökningen lyder formuleringen: Svenskarnas inställning till att ta emot färre flyktingar.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.