NYHET Ett försvarstal för att utredningen om arbetsrätten alls blev till. Så kan Stefan Löfvens tal under invigningen av TCO:s kongress sammanfattas.
Det var en allvarlig statsminister som talade inför deltagarna i TCO-fackets kongress i Stockholm på tisdagsförmiddagen. En inledning om vikten av att rösta mot högerextremism och populism i EU-valet blev en brygga över till ett försvarstal för varför det rödgröna blocket fick kompromissa och släppa fram den av arbetsmarknadens parter skarpt kritiserade utredningen om inskränkning av arbetsrätten.
– Vi ser i land efter land i Europa att politiska partier har valt att ta hjälp av växande högerextrema partier för att få inflytande. Det hade kunnat vara Sveriges väg också. Regeringsbildningen hade kunnat sluta på ett helt annat sätt, säger Stefan Löfven (S).
Inget i livet är gratis, ibland krävs det svåra kompromisser och avvägningar, poängterar han och tillägger att ”kompromisser inte är ett hot mot våra värderingar”.
– Ibland låter det så, att den som förhandlar också säljer ut vad man tror på. Men en god förhandlare har samma värderingar när förhandlingarna startar som när den avslutas. En god förhandlare är trygg i sina värderingar och kan säga till sina arbetskamrater ”det var så här långt vi kom”. Vi fick inte allt, men helheten är bra. Så var det också med regeringsbildningen.
Han ger en rad exempel på hur överenskommelsen innebär satsningar på allt från bredbandsutbyggnad och integration till borttagen pensionärsskatt, införande av familjevecka och en skattereform som enligt Löfven ska bidra till att utjämna klyftorna i samhället. Men så själva konfliktfrågan.
– Det finns punkter jag som statsminister och socialdemokratisk partiordförande hade en utmaning med. En av de tuffare delarna i kompromissen är arbetet med en moderniserad anställningstrygghet, att utreda utökade undantag från turordningsreglerna. Det är inget enkelt steg att ta som socialdemokrat.
Några lugnande försäkringar om att värna arbetsrätten blev det däremot inte tal om. Istället lyfte statsministern fram att det även finns delar av utredningen som är positiva. Samtidigt poängterade han, igen, att alternativet till januariöverenskommelsen inte hade varit att föredra för bland andra TCO.
– Det viktigaste om parterna kommer överens om hur las kan ändras och bidra till flexibilitet är det den lösning som gäller, och inte utredningens förslag. Det har sagts att nu tvingar man arbetsmarknadens parter att förhandla. Man kan också se det som om att om vi inte hade gjort den här överenskommelsen hade det blivit förändringar av arbetsrätten vi inte ens kunnat drömma om, och där fackföreningsrörelsen inte ens hade varit i närheten av att förhandla, säger Stefan Löfven och fortsätter:
– Ett annat sätt är att se det som att fack och arbetsgivare är inbjudna att skapa reglerna för framtidens arbetsmarknad. Det kommer inte att bli enkelt, men det är viktigt. Och det är en stor möjlighet att göra något för arbetstagare i hela Sverige. Ta den chansen, ni kan vara med och skapa trygga villkor och flexibilitet på arbetsmarknaden.
Ungefär samtidigt som Löfvens invigningstal pågick meddelade dock LO-förbundet Pappers att de lämnar las-förhandlingarna om anställningsskydd och omställning. ”Vi ser inte att de kan gynna våra medlemmar”, säger Pappers förhandlingschef Pontus Georgsson till Arbetet.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.