Landstingsval 2018 Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting gick till val med kritiken mot Nya Karolinska som huvudfråga, men tappar svagt i väljarstöd. Moderaterna som har lett högerstyret i landstinget backar rejält, men alliansen är fortsatt större än de rödgröna. SD blir vågmästare.
Mandatfördelningen som klarnade under måndagsförmiddagen ger 64 mandat till de tre rödgröna partierna, och 70 mandat till alliansen. SD får 15 mandat, genom den största uppgången sedan förra valet av alla partier, 3,9 procentenheters ökning.
Trots att alliansen fortsatt blir största block, har förskjutningen inom blocket förändrats markant. Moderaterna tappar hela 5,9 procentenheter, medan Centerpartiet ökar med 3,7 procentenheter. Även KD ökar medan Liberalerna tappar marginellt.
Moderaterna väljer att inte kommentera sitt eget väljartapp, utan fokuserar på alliansens fortsatta övertag.
»Det är glädjande att väljarna återigen gjort alliansen till det största regeringsalternativet i landstinget. Framåt kommer vi varken samarbeta med Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet«, skriver Moderaternas finanslandstingsråd Irene Svenonius i en skriftlig kommentar till Dagens Arena.
Med bara ett fåtal distrikt kvar att räkna ser Socialdemokraterna att ligga i princip still; de backar 0,3 procentenheter, och hamnar på ett väljarstöd på 26,2 procent.
– Vi är klart största parti, det ska man komma ihåg. Vi har gjort vårt bästa val i Stockholm på 16 år, säger Elinor Odeberg, kandidat till landstingsfullmäktige och syftar på resultatet i Stockholms kommun där S ökar sitt väljarstöd.
Men varför lyfter S inte mer efter alla skandaler kring NKS, när ni drivit den frågan så hårt?
– Vi är det absolut största och rikaste landstinget, men anledningen till att det inte fungerar är 38 vårdval där andra landsting snittar på två eller tre, och privatiseringar som har fått gå före patienter.
– Där tror jag att SD har hittat en grogrund för sina framgångar även om de inte alls har lösningarna på vårdens problem. Vi har snarare sett att de är passiva i sin politiska roll i landstinget, och de frågor de driver handlar om samvetsfrihet och att invandrare är i vägen i vården, trots att 25 procent av vårdpersonalen i länet har invandrarbakgrund, säger Elinor Odeberg.
Att Vänsterpartiet har ökat medan Socialdemokraterna legat still kommenterar hon så här:
– Jag tror att många tycker att S som helhet borde ha drivit en hårdare vänsteragenda och då kanske man röstar V, vilket kan bero på att man gör ett värderingsval och väljer samma parti i alla tre val, istället för olika, fortsätter hon.
Beror Moderaternas tapp i landstinget, till förmån för C och KD, på att turerna kring NKS fokuserat på Moderaternas roll?
– Framförallt tror jag att tappet från M till övriga borgerliga partier är ett resultat av den nationella debatten. Väljarna vill inte se samarbete med SD och ha ett mörkblått moderat parti, så då har man flytt från M.
Finns det någon anledning till självkritik för S med tanke på att ni inte lyfter i landstingsvalet?
– Det finns alltid anledning att reflektera över vad vi kan göra för att kommunicera vår politik bättre. Framförallt tror jag att det är viktigt att lyfta jämlikhet och behovsprincipen, i kontrast till alliansens privatiseringsideologi, säger Elinor Odeberg.
Några som är glada trots fortsatt alliansmajoritet är Vänsterpartiet som ökar till 10,5 procent i väljarstöd, från 7,7 procent i förra valet.
Jonas Lindberg var första namn på Vänsterpartiets lista till landstingsfullmäktige.
– Vi har haft vind i seglen, det har vi känt och det har varit en stor igenkänningsfaktor i det vi har pratat om i valrörelsen, inte minst från människor som jobbar i sjukvården. Vi har varit väldigt tydliga och kritiska i Nya Karolinska-frågan, och har gjort ett avtryck i den debatten tycker jag, säger Jonas Lindberg.
Samtidigt beskriver han att det är en »hårfin gräns« mellan V:s syn på Nya Karolinska jämfört med Socialdemokraternas. V har dock varit konsekventa med att de vill säga upp OPS-avtalet, en viss skillnad från S som vill se över om det kan sägas upp.
Vad är det mer i er landstingspolitik som har lockat väljare tror du?
– Arbetstidsförkortning med bibehållen lön är en sådan fråga. Förut har folk skrattat åt oss, men nu drivs det här från de som arbetar inom vården själva. Och sedan tror jag att väljarna ser ojämlikheten. Vårdvalet har gett mycket vård till de som inte behöver det och mindre till de med större behov, säger Jonas Lindberg.
Vad är det som gör att det inte blir ett maktskifte i majoritet trots all den uppmärksamhet och hårda kritik om NKS har fått?
– Det beror på flera saker. M straffas hårt av väljarna, så det märks att de får sin dom. Även om många väljare delar vår syn på NKS så kanske man inte har prioriterat den så högt, och jag tror tyvärr att landstinget hamnar i skymundan i valet.
– Länet har dessutom varit väldigt blått väldigt länge. Det minskar val för val, tack och lov, men det är många kommuner som har varit extremt blåa. De rika kommunerna i länet har också gynnats mest av vårdvalet.
Blir det några förändringar i styret nu, vad gäller maktpositioner och block, tror du?
– Vi kommer att kämpa så mycket vi kan för att våra positioner ska få inflytande. Vi är inte främmande för att samarbeta men då måste det ske en förändring och det är nog svårt med den borgerliga sidan. Situation nummer 2 som jag hoppas på är att majoriteten söker sig över blockgränsen för samarbete med S, säger Jonas Lindberg.
Elinor Odeberg (S) hoppas också att alliansen ska söka samarbete med S över blockgränsen, för att få ett mer stabilt styre. I dag har alliansen, efter gehör från SD, fått en extra utslagsröst i nämnder och styrelser för att lättare kunna driva igenom sina beslut.
– Jag känner mig inte uppgiven, jag är taggad på att arbeta för socialdemokratisk politik i landstinget, säger Elinor Odeberg.
Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd återkommer under kvällen med en kommentar på sms.
»Vi har med marginal blivit fullmäktiges största parti för första gången sedan 2002 medan Moderaterna tappar stort. Vi gick mot strömmen och behöll vårt väljarstöd, så vi gör ett starkt landstingsval« skriver Erika Ullberg.
När det gäller hur landstinget ska styras under mandatperioden skriver hon: »Jag är redo att föra samtal med alla partier, utom SD, då de traditionella blocken inte fick en majoritet i valet«.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.