NORDEAFLYTTEN Efter Nordeas finlandsflytt gör fackförbundet Kommunal nu verklighet av sina hot och lämnar banken. Nordea förlorar därmed sin viktigaste kund på den fackliga sidan.
Sedan tidigare har Handels och Transport, liksom Seko meddelat att de avvecklar delar av sitt samarbete med Nordea, och även centralorganisationen LO har planer på att lämna banken. Igår onsdag beslutade också Kommunal, med mer en en halv miljon medlemmar, att avsluta allt samarbetet med storbanken.
– Nordea har valt en utpressningsmetod och lämnar nu landet. Vi motsätter oss kraftigt det agerandet och därför vidtar vi de här tuffa åtgärderna, säger Tobias Baudin, ordförande i Kommunal, till Aftonbladet.
Nordeas motiv till att flytta huvudkontoret har varit regeringens höjning av den så kallade resolutionsavgiften. En bankpremie som är tänkt att fungera som buffert vid en bankkris om staten tvingas rycka in. Tobias Baudin ser avgifterna som en garant för att inte Kommunals medlemmar ska få betala vid framtida bankkriser.
– Om bankerna går dåligt är det välfärden och medlemmarna i Kommunal som får betala. Därför har vi reagerat mot hur Nordea försökt pressa fram lättnader i den avgift som ska skydda skattebetalarna mot bankkriser, meddelar Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin i ett pressmeddelande.
Flera fackförbund har placerat sina konfliktfonder i Nordea och just Kommunal är det förbund som har störst tillgångar hos banken, drygt en miljard kronor. Utöver det finns ett samarbete om att erbjuda medlemslån till drygt en halv miljon kommunal-medlemmar som man nu avvecklar. Enligt Aftonbladet ska Kommunal driva att hela LO slutar med medlemslån i Nordea.
Efter att Kommunal valt att lämna Nordea tror Tobias Baudin tror att fler LO-förbund kommer att följa efter.
– Det är många som har varit inne på det. Men vi är det förbund som har mest placeringar i Nordea, säger han till Aftonbladet.
Nordeas formella beslut fattas på en stämma i vår och skulle flytten mot förmodan inte bli av kan Kommunal delvis bli kvar hos banken.
– Vi påbörjar omedelbart arbetet med att avveckla förbindelserna. Men vissa delar kan ta tid, eftersom vi inte ska göra något som äventyrar förbundets ekonomi. Skulle mot förmodan Nordeas stämma fatta ett annat beslut än bankens styrelse kan vi ta upp frågan på nytt, beroende på hur långt vi kommit i arbetet med att byta ut Nordeaförbindelserna, säger Tobias Baudin i pressmeddelandet.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.