Inger Melander, WWF. Foto: Pixabay/Saga Sandin/WWF

Fiske Lagom till påsk får norsk sill och all makrill från Nordostatlanten rött ljus i WWF:s fiskeguide. Nu rekommenderar de att man är uppmärksam i affären och undviker de rödlistade bestånden.

Till påsken äter vi svenskar 1 500 ton sill. Men i år gäller det att vara försiktig med vilken sillburk man köper i affären. Förra veckan gick nämligen Världsnaturfonden, WWF, ut med att all makrill från Nordostatlanten och norsk vårlekande sill får rött ljus i WWF Fiskeguiden. Orsaken bakom detta är flera års överfiske av bestånden.

– Det saknas en gemensam förvaltning mellan de fiskande länderna och de förvaltande kuststaterna. När man inte har kunnat komma överens om hur fiskekvoterna ska fördelas har länderna fiskat så mycket de vill och bedrivit ett överfiske på bestånden de senaste åren, säger Inger Melander, havs- och fiskeexpert på WWF.

Enligt Internationella havsforskningsrådet (ICES) har det pågått ett överfiske på den norska vårlekande sillen sedan 2013 och på makrillen sedan 2010. På sillen ser man att beståndet minskat konstant sedan 2008. Nu ligger det under gränsvärdet och det kan påverka beståndets reproduktionskapacitet, framhåller Inger Melander. 

– Det kan i sin tur få effekt på ekosystemet och andra arter, säger hon.

Stark lobbyism

Utvecklingen är oroväckande, varnar Inger Melander. 1971 stoppades fisket på den norska vårlekande sillen i Nordostatlanten på grund av överfiske. Fiskestoppet infördes över en natt och många förlorade sina jobb. Det dröjde ända till slutet av 1990-talet innan beståndet återhämtat sig och var uppe i de historiska volymerna. 

– Alla fiskar så mycket de vill nu och ignorerar de vetenskapliga råden. Det går att påverka med politiska beslut, men det finns starka lobbyister inom fisket som jobbar för att få höga kvoter. Politisk vilja saknas och man har kortsiktiga vinstintressen för ögonen i stället för att basera fisket på vad haven och ekosystemen mäktar med, så att vi kan ha ett fiske även i framtiden, säger Inger Melander.

Nu är det påsk och sillen är en klassisk del av påskmaten. Hur ska man tänka som konsument för att undvika att äta rödlistad norsk sill?

– Om du vill äta sill är vårt råd att titta efter sillprodukter som kommer från hållbara bestånd, som har grönt ljus. Det finns sådana ute i butik, till exempel Nordsjösill. Den finns även som MSC-certifierad och där syns loggan på burken. Vill man äta makrill är det viktigt att veta att hela Nordostatlanten har rött ljus, men till exempel japansk makrill har grönt ljus, säger Inger Melander.