folkrättsbrott Nu drar ett mål av hög internationell dignitet igång i Stockholms tingsrätt. Då ställs den tidigare vd:n och tidigare styrelseordföranden i Lundin Oil inför rätta för folkrättsbrott i Sudan. Tusentals människor dödades i områden där bolaget var aktivt.
Tisdag 5 september är det dags. Då drar rättegången igång i Stockholms tingsrätt där två företrädare för oljebolaget Lundin Oil (numera Orrön Energy) står åtalade för folkrättsbrott i Sudan.
Bolaget anklagas för att ha bidragit till att förvärra inbördeskonflikten i Sudan, och åtalet gäller medhjälp till folkrättsbrott. Sudanesiska regeringsstyrkor ska enligt åtalet ha berett väg för oljebolaget genom att gå in i områden där oljeborrning planerades och döda och fördriva människor i stor omfattning.
Förundersökning har pågått i över tio år
De åtalade är Ian Lundin, tidigare styrelseordförande, och Alexandre Schneiter, tidigare vd i Lundin Oil. Åklagaren yrkar på 10 års näringsförbud för de två tilltalade, och dessutom att 1,4 miljarder kronor förverkas från bolaget, som ersättning för de beräknade 700 miljoner kronor som Lundin Oil uppges ha tjänat på brottsligheten.
Förundersökningen har pågått i över tio år. Den består nu av 80 000 sidor. Runt 270 förhör har hållits och 150 människor är hörda under utredningen. 32 personer är målsägande.
Själva rättegången beräknas pågå i två och ett halvt år. De åtalade ska inte höras förrän i maj 2024 enligt planeringen.
Olof Björnsson är programansvarig på Swedwatch, en organisation som kontrollerar att företag med koppling till Sverige följer internationella konventioner när det gäller mänskliga rättigheter och miljö. Han har följt Lundin-målet i flera år och skrivit en rapport om de svenska institutionella aktieägarnas agerande och ansvar i förhållande till bolaget.
Vad betyder det här målet och att rättegången nu börjar?
– Det är otroligt viktigt i det här enskilda fallet, såklart, men det är också principiellt viktigt. Det blir ett erkännande av att företags aktiviteter kan leda till åtal för den här typen av brott. Många håller nog ögonen på det här målet. Min förhoppning är att åtalet sänder en signal till andra företag med verksamhet i konfliktzoner.
Lundin Oil har ansvar för mänskliga rättigheter
Olof Björnsson menar att allvaret i händelserna i Sudan där Lundin Oil var verksamma sticker ut i sin omfattning.
– Det förekommer otroligt allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter runtom i världen kopplat till företags verksamhet. Men händelserna i Sudan är exceptionella. Vi talar om uppskattningsvis 12 000 döda och 170 000 fördrivna i området där bolaget var verksamt. I det sammanhanget är det exceptionellt.
Swedwatch har hela tiden drivit linjen att Lundin Oil har ett ansvar att gottgöra de som kan ha drabbats av företagets verksamhet i Sudan.
– När det gäller själva gärningarna är det inte så mycket i nytt i åtalet. Det handlar om grymheter som har varit kända länge. Det åklagaren nu vill visa är ju den roll Lundin oil spelar i de här händelserna, att regimens brott begicks för att skapa plats för Lundin oil. Enligt åtalet har bolaget deltagit i möten med företrädare för de sudanesiska myndigheterna där situationen i de här områdena diskuterades.
Hur skulle du beskriva processen fram till rättegången?
– Man måste ju berömma åklagaren här för den tioåriga brottsutredningen i olika länder och på olika språk. Det finns också dokumenterat hur de misstänkta på olika sätt har försökt förhala processen.
Vem tycker du framför allt ska få äran för att ha fått upp det här fallet på agendan från början?
– En rapport som heter Unpaid debt lyfte frågan att de här aktiviteterna kunde utgöra medhjälp till krigsförbrytelser. I samband med att den publicerades väcktes åtal. Det har skapat mycket debatt: kan en svensk domstol hålla personer som inte är baserade i Sverige skyldiga för brott som inte har begåtts i Sverige?
Högsta Domstolen beslöt 2022 att svensk domstol är behörig att pröva målet.
Under årens lopp har Lundin Oil lämnat Sudan och bolaget har bytt namn. De svenska banker och pensionsbolag som var stora aktieägare i Lundin Oil har också lämnat bolaget, men vad Olof Björnsson vet har bara Folksam gjort det av principiella skäl. Men att sälja sina aktier innebär inte att en ägare är fri från ansvar, enligt honom.
– Jag väntar fortfarande på att någon ska våga ta upp och prata om det här ansvaret som aktieägare har.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.