SVT har granskat ännu en skolkoncern som dras med mångmiljonförluster. Regeringen planerar nu att tvinga skolföretagen att skjuta till pengar om ekonomin blivit för skakig.
För ett och ett halvt år sedan gick en av Sveriges största skolkoncerner, John Bauerkoncernen, i konkurs. Nu visar SVT i en ny granskning att bland annat Cybergymnasiet, som ligger under PPS-koncernen, dras med dålig ekonomi.
En orsak till dålig ekonomi kan vara sviktande elevunderlag. På Cybergymnasierna, som står för merparten av intäkterna i koncernen, står var tredje skolplats tom. Det ger betydligt mindre skolpeng än tidigare att betala hyrorna med och är en riskfaktor.
Skolinspektionen har numera en enhet för ekonomigranskning, men har ingen möjlighet att kräva att ägaren till en skolkoncern rättar till en dålig ekonomi genom att exempelvis skjuta till mer pengar.
I vintras när PPS-koncernens bokslut för 2012/13 blev offentligt var soliditeten så låg att skolinspektionen kallade till sig ledningen.
– I det långa perspektivet är det allvarligt med så här låg soliditet. Det innebär att man är helt beroende av tillskott från ägarna, och det finns ju aldrig någon skyldighet för ägare att skjuta till mer pengar, säger Gunnar Persson, chef för skolinspektionens nya enhet för ekonomigranskning till SVT.
Riskkapitalbolaget Riverside köpte PPS-koncernen 2011. Förlusterna kom strax därefter, men Riverside har hittills skjutit till kapital för att täcka förlusterna på över 130 miljoner kronor de senaste två räkenskapsåren och tagit över banklånen.
– Våra ägare kommer inte att sätta oss i konkurs, säger Marlene Terkowsky, vd för PPS-koncernen, till SVT.
Regeringen ser allvarligt på läget med skolor som kan hotas av nedläggning på grund av företagskonkurser och kommer i januari att lägga fram ett förslag om kapitalkrav på skolor.
– Det är viktigt för att säkra att de elever som valt en skola ska kunna få den utbildning de har valt och hoppas på att få slutföra. Sedan kan vi ju inte neka skolor att lägga ner, men det får ju ske under ordnade former i så fall, säger Cristina Eriksson Stephanson som leder ägarprövningsutredningen till SVT.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.