Mottagandet av ensamkommande flyktingbarn fungerar inte, anser SKL Migrationsverket ska inom en månad att lägga fram ett förslag för jämnare fördelning av barnen mellan kommunerna.
Hittills i år har fler än 9 000 ensamkommande flyktingbarn sökt asyl i Sverige. Men det nuvarande systemet för fördelning av dessa barn inte kan hantera det ökande antalet som kommer till Sverige. Under ett möte på onsdagen, där Migrationsverket, Sveriges kommuner och landsting (SKL) och ett antal andra myndigheter medverkade, diskuterades möjligheten för att fördela ensamkommande barn mer jämnt mellan kommunerna.
– Bara under sommaren har det kommit 5 000 ensamkommande barn. Det är ingenting som vi kunde räkna med när den här modellen byggdes för ett och ett halvt år sedan. Den var inte konstruerad för den utmaning som Migrationsverket, Sveriges kommuner och landsting och många andra i samhället står inför, säger Anders Danielsson, generaldirektör för Migrationsverket, till Sveriges Radio.
Migrationsverket har sedan förra året rätt att placera ensamkommande barn i alla kommuner. Utgångspunkten är att de barn som har släktingar eller vänner här ska placeras i samma kommun som dem, eller i den kommun de av andra anledningar vill komma till. Enligt SKL, har det lett till att trycket på vissa kommuner är allt för stort.
– Vi måste se över detta och se till att systemet är robust och hållbart över tiden, säger Anders Danielsson. Migrationsverket beräknar ha ett förslag klart om en månad.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.