Jämställdhet Med hjälp av en kampanj där manliga statyer runt om i landet förses med bärsjalar med barn vill tankesmedjan Arena Idé uppmärksamma det ojämställda uttaget av föräldraförsäkringen i Sverige.
– Målet är att lyfta att det här är en rättighet som män borde utnyttja mer, säger Vilgot Österlund utredare på Arena Idé.
”Kalkarbetaren” i Falköping, ”Standing Man” i Umeå och August Palm-statyn i Stockholm. Det är några av de statyer i Sverige som fått en annorlunda utsmyckning i dag på den internationella mansdagen. Runt axlarna på statyerna hänger nämligen dockor i bärselar.
Vill uppmärksamma ojämställdhet
Bakom tilltaget står tankesmedjan Arena Idé som fått hjälp av vanliga pappor runt om i landet med att smycka ut statyerna.
– Vi vill uppmärksamma hur ojämställt det fortfarande är när det gäller vem som tar hand om barnen i samhället. Att man fortfarande hajar till när man ser en pappa med sitt barn, säger Vilgot Österlund statistiker på Arena Idé och författare till rapporten ”Kvantitetstidspappan – Förslag för ett jämställt föräldraskap”.
Rapporten ger en övergripande bild av hur det ser ut med uttaget av föräldraledighet i dag. Trots att Sverige har en av de mest jämställda föräldraförsäkringarna i världen så tar svenska pappor ut bara cirka 30 procent av föräldrapenningdagarna och 38 procent av vabdagarna. I rapporten presenteras också en Novus-undersökning som Arena Idé gjort i samarbete med jämlikhetsorganisationen Make Equal. En undersökning som visar att förväntningarna kring vem som ska ta ut föräldraledighet är ojämställda på svenska arbetsplatser. Många fler förväntar sig att kvinnor ska ta ut mer föräldraledighet än tvärtom, enligt undersökningen.
Arbetsgivarbonus
Med hjälp av kampanjen och rapporten hoppas Vilgot Österlund bidra till att få fler män att inse värdet av att vara hemma med sina barn.
– Målet är att lyfta att det här är en rättighet som män borde utnyttja mer, säger han.
I rapporten finns också förslag på åtgärder för att skapa ett mer jämställt uttag av föräldrapenningen. Det handlar till exempel om att införa en individualiserad föräldraförsäkring. Men det finns också förslag om en så kallad arbetsgivarbonus till arbetsgivare vars anställda delar lika på föräldraledigheten.
– Arbetsplatsen har stor betydelse för hur människor väljer att lägga sin föräldraledighet. Jag tror att det här kan uppmuntra föräldrar till ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen, säger Vilgot Österlund.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.