Folketingssalen, Köpenhamn (Wikimedia)

nyhet Sammanfallet för Dansk Folkeparti fortsätter. Nu lämnar fyra av 16 folketingsledamöter partiet.

Det har gått knappt en månad sedan Morten Messerschmidt blev vald till ny partiledare för Dansk Folkeparti den 23 januari i år. Men partibråket fortsätter och missnöjet med nya partiledaren tar sig öppna uttryck. Fyra av de valda folketingsledamöterna, Bent Bøgsted, Karina Adsbøl, Liselott Blixt och Lise Bech lämnar nu partiet.

I dag, tisdag, håller partiets grundare, Pia Kjærsgaard, mottagning på folketinget i samband med hennes 75-årsdag. Hennes stöd betraktades som avgörande för att få Morten Messerschmidt vald som partiledare.

Men avhopparna är missnöjda med både honom och henne. De beskriver en dålig arbetsmiljö med toppstyrning i partiet och där de känt sig övervakade av partiledningen med påhopp från Kjærsgaard.

– Jag lämnar Dansk Folkeparti. Jag är fortfarande DF-are i hjärtat men jag kan inte känna igen mig i partiet längre, säger Liselott Blixt, folkertingsledamot sedan 2007 och som tillhört partiets parlamentariska gruppledning, till Berlingske.

Dansk Folkepartis folketingsgrupp blir med avhoppen reducerad från 16 till 12.

De fyra blir nu ”löshästar”, och den skaran i folktinget utökas nu till åtta ledamöter av 179 totalt. Till dessa kan man också räkna tre ledamöter som hoppat av från partiet Alternativet som de valdes för och anslutit sig till nya miljöpartiet Frie Grønne.

Mest känd av ”löshästarna” är den tidigare statsministern Lars Løkke Rasmussen, som var partiledare och statsminister för Venstre, men som nu håller på att bygga nya partiet Moderaterne inför nästa val.

Att fyra hoppar av Dansk Folkeparti betyder inte att det saknas kritiker inne i partiet. Folketingsledamoten Marie Krarup liksom Hans Kristian Skibby tillhör också de hårda kritikerna av partiledningen.

Morten Messerschmidt har velat att partiet ska skaffa sig en tydligare hemvist i det blåa borgerliga blocket i folketinget. Under förre partiledaren Kristian Thulesen Dahl gick partiet bland annat in i en uppgörelse med S-regeringen och vänsterpartierna SF och Enhedslisten, om den så kallade Arne-pensionen, med större möjlighet till förtida pension för de som fysiskt slitits ut under arbetslivet.

Med Frie Grønne, som aldrig valts men alltså i dag har tre ledamöter, finns i dag 11 partier i folketinget plus två ledamöter från Grönland och Färöarna vardera som i båda fallen representeras av var sitt lokalt parti, alltså är det sammanlagt 15 partier i parlamentet. Plus nu åtta ”löshästar” alltså.

Spärren för att komma in i folketinget ligger på två procent.

Under tisdagen meddelades även att partiets presschef säger upp sig.

 

Text: Janne Sundling