I dag väntas EU-parlamentet säga ja till en ny gränspolis med långtgående överstatliga befogenheter. »Det är smaklöst«, säger EU-parlamentarikern Malin Björk (V).

I dag väntas EU-parlamentet rösta ja till en ny gräns- och kustbevakningsmyndighet på EU-nivå. Den kommer att ha långt större befogenheter och mer resurser samt tre gånger så stor personalstyrka som Frontex.

Den nya supergränspolisen ska sättas in när ett EU-land utsätts för ett stort migrationstryck eller annan påfrestning. I en tidigare version av förslaget skulle detta kunna göras mot landets uttryckliga vilja. Nu har skrivningen lättats upp en del: finns kvalificerad majoritet bland medlemsländerna att låta supergränspolisen gå in i ett EU-land och landet inte samtycker, har medlemsländerna rätt att stänga sina inre gränser mot landet. Vilket i princip innebär att landet inte kommer att säga nej.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) sa inledningsvis skarpt nej till detta förslag men kovände senare med argumentet att man måste få EU:s omfördelningssystem att fungera.

– Sverige har varit ett av de länder som kraftfullast drivit på att vi måste få en omfördelning på plats. Och att få en omfördelning på plats hänger ihop med att man kan skydda den yttre gränsen, sa han till Svenska Dagbladet.

EU-parlamentarikern Malin Björk (V) sågar Ygemans argument.

– Man säger sig vara pådrivande för en solidarisk flyktingpolitik på EU-nivå. Men när det enda EU kommer överens om är att stänga och militarisera gränser så ställer man upp på det, säger hon.

Hon är väldigt oroad över den nya myndigheten och dess befogenheter. Utöver gräns- och kustbevakning kommer den nya supergränspolisen också kunna gå in i EU-länder om övriga länder anser att återvändandet av flyktingar inte fungerar tillräckligt bra. Den kommer också att finnas på plats i tredje land, exempelvis i Turkiet, för att hjälpa landet med att »täppa till« gränserna.

– Det är smaklöst. Allvarligast är att EU bygger ännu högre murar, militariserar och externaliserar gränserna. Vi kommer snart att ha en överstatlig gränspolis som finns till för att stoppa människor för att ta sig till Europa för att vi ska rädda den inre rörligheten. Men det sker på bekostnad av att människor som flyr från krig och konflikt inte kan ta sig hit, säger Malin Björk.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet väntas rösta mot förslaget under dagens omröstning. Förslaget ska sedan godkännas av samtliga medlemsländer.