Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar.
Förra veckan presenterade EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans ett nytt asylpolitiskt förslag. I stora drag innebär det att Dublinförordningen kvarstår, med skillnaden att när ett EU-land fyllt en viss flyktingkvot ska de asylsökande fördelas mellan övriga EU-länder.
Förslaget innehåller en för flera länder, främst öststater, mycket kontroversiell del – de länder som vägrar ta emot asylsökande ska betala motsvarande 2,3 miljoner kronor till det land som slutligen tar emot flyktingen.
Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet riktar stark kritik mot förslaget.
– Dublinförordningen har ju kapsejsat. Då kan man inte fortsätta jobba på en ny Dublin utan vi behöver ett helt nytt asylsystem, säger EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S).
Hennes kollega Jens Nilsson (S) håller med. Han tycker att förslaget mest är kosmetika. Men han pekar också på att straffavgiften för de länder som vägrar ta emot öppnar för en diskussion om pengar. Det främsta argumentet från öststaterna är att de inte har råd att betala en så hög summa som 2,3 miljoner per flykting.
– De östeuropeiska länderna får mycket EU-stöd. När man pratar kostnader för asylsökande kommer det att jämföras med de stora summor de får från exempelvis regionalfonderna – där kan man väga in parametrar som att de inte sköter sitt flyktingmottagande, säger han och påpekar att ett av de allra största problemen är att EU-länder kan strunta i beslut utan att det händer något.
Under morgondagen kommer det nya asylförslaget att diskuteras i EU-parlamentet. Även frågan om visumlättnader för turkiska medborgare – en av de mest kontroversiella delarna i EU:s avtal med Turkiet, debatteras på onsdagen.
Till skillnad från själva avtalet med Turkiet har EU-parlamentet möjlighet att fälla just visumlättnaderna. Och det är inte glada miner från EU-parlamentarikerna, enligt Miljöpartiets parlamentariker Bodil Ceballo Valero.
– Anledningarna skiftar, men det är i princip inget parti som uttalat sig för visumlättnader, säger hon.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.