regeringsombildning TCO:s ordförande Eva Nordmark efterträder Ylva Johansson som arbetsmarknadsminister. Ann Linde blir utrikesminister, medan mer okända Anna Hallberg blir handelsminister. Dagens Arena har samlat röster om de nya ministrarna.
Under tisdagen öppnade riksdagen sitt arbetsår med det så kallade riksmötet. Statsminister Stefan Löfven höll sin regeringsförklaring och berättade i slutet av talet vilka som blir nya statsråd.
Tidigare på dagen stod det klart att Ylva Johanssons ansvarsområde inom EU-kommissionen, där hon snart tillträder, blir migrationsfrågor. Arbetsmarknadsministerposten tas nu över av Eva Nordmark, som de senaste åtta åren varit ordförande för den fackliga centralorganisationen TCO. Eva Nordmark har tidigare varit socialdemokratisk politiker, och satt i riksdagen 1995-1998.
– Arbetsmarknadspolitikens roll är att stärka Sveriges konkurrenskraft och bidra till omställningen, och det är vad jag kommer jobba för, sa Eva Nordmark vid en presskonferens med de andra nya ministrarna.
TCO, som nu förlorar sin ordförande, lyfter i ett pressmeddelande Eva Nordmarks erfarenhet av partsmodellen som en styrka i rollen som arbetsmarknadsminister. Förhandlingsorganisationen PTK, som representerar 27 fackförbund av privatanställda tjänstemän, är inne på samma linje.
– Eva Nordmark har framförallt en mycket god kännedom om den svenska arbetsmarknadsmodellen. Det är en enorm styrka i rollen som arbetsmarknadsminister. Att hon har goda kontakter både hos fack och arbetsgivare är också viktigt eftersom flera reformer handlar om att göra noggranna intresseavvägningar mellan företagens och fackens intressen, säger PTK:s ordförande och Unionens ordförande Martin Linder i en skriftlig kommentar.
Han lyfter också vikten av att öka anställningstryggheten, och inte minska den, och att verka för bättre omställning och kompetensutveckling.
LO gratulerar Eva Nordmark på Twitter och skriver »Vi ser fram emot ett gott samarbete!«
Svenskt Näringsliv väljer att inte kommentera valet av Eva Nordmark, utan radar i en skriftlig kommentar istället upp vad de tycker borde vara den nya ministerns prioriteringar. Dit hör att värna den svenska arbetsmarknadsmodell »mot klåfingrig styrning på EU-nivå« och att genomföra bland annat de kommande etableringsjobben för att få in fler nyanlända på arbetsmarknaden.
– Den nya arbetsmarknadsministern måste direkt ta itu med flera stora utmaningar. En av dem är att se till att företagen får betydligt bättre stöd i sökandet av nya medarbetare med rätt kompetens. Omdaningen av Arbetsförmedlingen måste nu genomföras fullt ut, säger Carina Lindfelt, avdelningschef arbetsmarknad på Svenskt Näringsliv.
Som förhandsspekulationerna har gjort gällande blir det Ann Linde som tar över som utrikesminister efter Margot Wallström. Linde, som hittills varit handelsminister, efterträds på den posten av Anna Hallberg, som fram tills nu varit chef för Almi företagspartner och inte haft några politiska uppdrag tidigare.
– Vi ska fortsätta föra en feministisk utrikespolitik, vi ska bekämpa klimathotet och fortsätta verka för kärnvapennedrustning, sa Ann Linde om sin nya roll.
Anna Sundström, generalsekreterare för Olof Palmes internationella center och tidigare kollega med Ann Linde, tror att hon kommer att axla rollen som utrikesminister väl.
– Jag har svårt att tänka mig någon som kan göra det här bättre än hon och har fler internationella kontakter än hon. Hon är också en orädd person, säger Anna Sundström.
Vad är största skillnaden mellan Ann Linde och Margot Wallström?
– Jag tror att de är relativt lika ändå, till exempel när det gäller kärnvärden som jämställdhet, Ann Linde kommer att fortsätta driva den feministiska utrikespolitiken. Jag hoppas att hon också tar vid Wallströms engagemang i kärnvapenfrågan. Ann Linde har en starkare koppling till den fackliga världen än Margot Wallström, och kan vara mer drivande i de frågorna.
Kan det vara en nackdel att hon hittills har förknippats mycket med handelsfrågor?
– Nej, jag tycker snarare tvärtom, att det finns behov av att stärka samstämmigheten mellan handels- och utrikespolitiken, där det ibland finns olika intressen.
Svenska FN-förbundet ger en skriftlig kommentar i ett pressmeddelande:
– Ann Linde måste fortsätta i svensk utrikespolitisk tradition och sätta de humanitära frågorna, jämställdhet och nedrustning i centrum. Hon bör också i likhet med sin företrädare hålla öppet för omprövning av beslutet att ställa sig vid sidan av FN:s kärnvapenförbud i det fall förhandlingarna inom icke-spridningsfördraget inte leder till konkreta löften om nedrustning, säger Annelie Börjesson, ordförande i FN-förbundet.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.