De fängslade svenska journalisterna var i Etiopien för att granska oljebolaget Lundin petroleum – där Carl Bildt tidigare suttit i styrelsen. Nu ifrågasätts Bildts intressen.
De fängslade journalisterna Johan Persson och Marin Schibbye var i Etiopien för att granska det svenska oljebolaget African oil – som är ett av de företag som ingår i Lundinsfären. Det avslöjar tidningen Etc som citerar ett brev som Martin Schibbye skickat till sina tidigare klasskamrater på Stockholms universitets journalistutbildning.
Uppgiften bekräftas av frilansjournalisten Anna Roxvall som är vän och kollega till de båda svenskarna.
– De var där för att skriva om African oils inblandning i konflikten. Via oljebolagets närvaro har konflikten trappats upp och det finns uppgifter som tyder på att många civila har drabbats. Det verkar vara en situation som liknar den i Sudan, säger hon.
Innan Carl Bildt utnämndes till utrikesminister 2006 var han ledamot i Lundin petroleums styrelse. Enligt författaren och ekonomijournalisten Kerstin Lundell, som tidigare granskat Lundin petroleums affärer i Afrika i boken “Affärer i blod och olja”, var det under Carl Bildts tid i styrelsen som besluten togs om utvinning i Etiopien. Trots att bolagsstyrelsen redan då var medveten om att situationen skulle kunna komma att likna den i Sudan.
– Det var uppenbart redan då att det var troligt att det skulle bli en upprepning av Sudan, säger Kerstin Lundell.
Som utrikesminister har Carl Bildt i dag det yttersta ansvaret för svenska medborgares säkerhet utomlands. Han ska också leda utrikesdepartementets ansträngningar att via ”tyst diplomati” för att få de svenska journalisterna fria. Kerstin Lundell tycker dock att Bildts kopplingar till Lundin petroleum reser ”enorma frågetecken”.
– Hans uppgift är att få svenskarna fria. Samtidigt har han egna intressen av att dölja det som sker där nere. Det går inte ihop, säger Kerstin Lundell.
Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Hans Linde tycker att avslöjandet undergräver Carl Bildts förtroende.
– Det är klart att det faktum att de var där för att granska Lundin Oil visar det problematiska med att Carl Bildt har haft ett engagemang i företaget. Det skapar misstankar kring hur utrikesministern har agerat och det skadar förtroendet för honom, säger han.
Bodil Ceballos som är Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson vill att Bildt kopplas bort från fallet.
– Man kan inte påstå att Bildt är helt opartisk i frågan. För hans egen skull borde han verkligen försöka få de här svenskarna fria. Men jag tycker att regeringen borde sända någon annan, säger hon.
Urban Ahlin, Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson, vill inte kommentera de nya uppgifterna.
– Fallet med de svenska journalisterna är känsligt. Jag har kritiserat Bildts kopplingar till Lundin hundratals gånger. Men i det här fallet hjälper vi varandra. Mer vill jag inte säga.
Dagens Arena har förgäves sökt Carl Bildt för en kommentar. Den enda kontakt vi får är med Bildts pressekreterare Anna Charlotta Johansson. Via mejl skickar hon följande kommentar:
“UD har de två åtalade journalisternas bästa för ögonen och därmed undviker utrikesminister Carl Bildt att kommentera processen, eftersom det kan försvåra situationen. Vi kan inte i detalj gå in på vad som sägs i diplomatiska samtal eller andra kontakter vi har eftersom det är ett känsligt konsulärt fall. Vad journalisterna var i Etiopien för att granska påverkar inte på något sätt det arbete UD bedriver för att bistå dem. Ambassaden står i kontakt med svenskarna (de har bland annat träffat dem drygt tio gånger) och deras juridiska ombud samt följer rättsprocessen och bevakar att svenskarna behandlas korrekt.”
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.