Bostad Hyrorna i nyproduktion ska kunna höjas mer än i dag, föreslår ny utredning. Fastighetsägarna är positiva men Hyresgästföreningen befarar att de redan höga hyrorna kommer att bli ännu högre.
För att bostadsbolagen ska kunna ta ut en hyra som täcker kostnaderna för nyproduktion infördes 2006 en så kallad presumtionshyra. Den baseras inte på bruksvärdet som hyrorna i det äldre beståndet utan bestäms utifrån produktionskostnaderna. Därför är hyrorna i nyproduktion ofta avsevärt mycket högre än i det övriga beståndet.
Men efter ett uppmärksammat domslut i Svea hovrätt 2022, där det slogs fast att den årliga hyreshöjningen i nyproduktion inte får vara högre än hälften av den årliga procentuella höjningen i övriga beståndet på orten, har hyresmodellen kritiserats av såväl Fastighetsägarna som Hyresgästföreningen. Därför bestämde regeringen förra året att modellen ska utredas.
I veckan presenterades ett delbetänkande där utredaren föreslår att justeringen av hyrorna i nyproduktion ska utgå från den allmänna utvecklingen på orten. Enligt utredningen bedöms detta kunna leda till att inflyttningshyran kan sättas något lägre än i dag utan att kalkylen blir olönsam för bostadsbolagen. Det ska också underlätta för mer nybyggnation.
Förslaget välkomnas av Fastighetsägarna.
– Om det blir en förändring blir det lättare att använda presumtionshyra utan att hyrorna vid inflyttning ska behöva sättas onödigt högt för att ta höjd för en otillräcklig hyresutveckling över tid. Om man behöver ta höjd för framtida kostnadsutvecklingen redan från början kan det vara svårt att komma överens med Hyresgästföreningen och hitta hyresgäster till lägenheterna, säger Johan Kleveland, förbundsjurist på Fastighetsägarna, till Fastighetstidningen.
Skiljeman kan avgöra
Utredningen föreslår också att om parterna inte är överens om justeringen ska den kunna prövas av en särskild skiljeman. Precis som det fungerar i det övriga hyresbeståndet.
Hyresgästföreningen är positiva till att spelreglerna tydliggörs och att det inte är hovrätten som ska avgöra hyreshöjningarna utan parterna på hyresmarknaden. Däremot ställer man sig kritisk till förslaget om att även befintliga fastigheter med presumtionshyra, som ”redan fått betalt”, ska ha samma hyresutveckling som övriga beståndet.
– Redan idag är hyrorna i nyproducerade lägenheter väldigt höga. Det kommer resultera i att hyresgästerna får högre hyror och riskera att ge nyproducerade lägenheter väldigt höga hyror för hyresgäster på sikt. När det som allra mest behövs är lägenheter med hyror som folk har råd att bo i, skulle det här vara en utveckling i helt fel riktning, säger Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, i ett pressmeddelande.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.