Foto: Skärmdump från riksdagen.se.

upphandling På torsdagen lägger regeringen fram ett nytt förslag om arbetsrättsliga villkor i upphandlingar. Kompromissförslaget kommer bara gälla större upphandlingar men väntas få stöd i riksdagen.

I vintras röstade allianspartierna och SD ner regeringens förslag om krav på schyssta villkor i offentlig upphandling. Förslaget innebar att upphandlande myndigheter skulle kunna ställa krav på arbetstid, lön och semester i nivå med kollektivavtalen.

Sedan dess har regeringen och oppositionen suttit i förhandlingar. Och i dag, torsdag, lägger regeringen fram ett nytt förslag. Enligt SVT kommer Kristdemokraterna ställa sig bakom förslaget vilket gör att det kommer gå igenom riksdagen.

– Vi kommer att fortsätta att driva vår linje att stoppa social dumpning vid offentliga upphandlingar, vi har inte ändrat åsikt, men riksdagen röstade ner vårt förslag, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till SVT.

Det nya förslaget skiljer sig från den gamla på så vis att regelverket bara ska gälla större upphandlingar. Krav på arbetsrättsliga villkor ska endast gälla statliga upphandlingar till ett värde över 1,2 miljoner. För byggentreprenader sätts gränsen på 48 miljoner. Detta innebär att bara en tredjedel av upphandlingarna kommer omfattas av regelverket.

TCO hade gärna sett ett skarpare förslag men välkomnar att KD ställer sig bakom en kompromiss.

– Jag är väldigt glad att det nu finns en majoritet för det kompromissförslag som är ett initiativ från TCO. I dessa tider är det särskilt viktigt att ta ansvar. Det har Kristdemokraterna gjort. Nu kan vi få upphandlingsregler som gynnar seriösa företag, samtidigt som Sverige uppfyller sina åtaganden gentemot EU, säger ordföranden Eva Nordmark  i ett pressmeddelande.

LO kommenterar förslag på Twitter. »Ok med bättre upphandling. Men inte tillräckligt. Alliansen + Sd stoppade bättre förslag. Löntagarfientliga ligan.«