Facken inom industri när de presenterade på sina avtalskrav i november. Från vänster: Eva Guovelin, förbundsordförande Livs, Per-Olof Sjöö, förbundsordförande GS, Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall, Peter Hellberg, förbundsordförande Unionen och Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer Foto: Stefan Jerrevång

Avtalsrörelsen 2025 Fack och arbetsgivare har kommit överens om ett nytt kollektivavtal. 

Avtalet löper på två år och har ett avtalsvärde på 6,4 procent. Enligt ett pressmeddelande från Facken inom industrin ger avtalet ”goda förutsättningar för reallöneökningar och det ligger på en nivå som kan normera på svensk arbetsmarknad och samtidigt gynna Sveriges konkurrenskraft”.

Det nya avtalet innebär löneökningar på 3,4 procent i år och 3,0 procent nästa år. Högt enligt arbetsgivarsidan.

– Det avtal vi nu har träffat ligger på en hög nivå kostnadsmässigt. Svensk industri verkar på en global marknad där konkurrensen är hård. Avtalet äventyrar vår konkurrenskraft, bland annat i jämförelse med Finland och Tyskland, där löneavtalen landade på en lägre nivå. Våra företag är djupt bekymrade, men tar ansvar i en turbulent tid, säger Per Hidesten, vd på Industriarbetsgivarna i ett pressmeddelande.

Låglönesatsning

Förutom löneökningarna innefattar avtalet också avsättningar för arbetstidsförkortning och deltidspension.

– Frågan om arbetstidsförkortning har hanterats av arbetsmarknadens parter och all arbetstidsförkortning räknas av inom det totala kostnadsmärket, säger Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna i ett pressmeddelande.

I sina avtalskrav krävde facket att deltidsanställda skulle få bättre kompensation när de jobbar övertid. Detta har nu också ”fått en tillfredställande lösning” enligt pressmeddelandet från Facken inom industrin. Avtalet innebär även att LO-förbunden kommer att få ta del av en låglönesatsning. Något som betyder att de som tjänar under 29 100 per månad får en högre lönepott.

De nya avtalen gäller från den 1 april 2025 till och med den 31 mars 2027.