Facken inom industrin. Foto: Olle Bergvall.

Avtalsrörelsen 2025 Parterna inom industrin har tecknat ett nytt kollektivavtal i natt. Förutom löneökningar på 6,4 procent på två år innefattar avtalet avsättningar för arbetstidsförkortning och att deltidsanställda ska ha samma övertidsersättning som heltidsanställda.

Det blev förhandlingar långt in på natten mellan facken och arbetsgivarna inom industrin. Men till slut tecknade de ett nytt kollektivavtal, några timmar efter att det tidigare löpt ut. Det nya industriavtalet innebär 6,4 procent löneökningar på två år. 3,4 procent 2025 och 3,0 procent 2026. Lönenivån är normerande för arbetsmarknaden och utgör märket för övriga förhandlingar.

Avtalet presenterades under en pressträff under tisdagsförmiddagen på Teknikföretagens kontor på Östermalm i Stockholm. Förutom lönerna innefattar avtalet också avsättningar för arbetstidsförkortning och deltidspension. Dessutom kommer deltidsanställda numera ha rätt till samma övertidsersättning som heltidsanställda, när de jobbar över sin avtalade arbetstid.

– Jag är väldigt glad att vi har kommit fram med ett normerande avtal. Det är alltid ett givande och tagande i en förhandling. Men jag tycker att vi har hittat lösningar på alla våra områden som är tillräckligt bra. Vi har också på hemmaplan fått okej från vår förhandlingsdelegation, säger Peter Hellberg, förbundsordförande för Unionen, till Dagens Arena.

Inte anmärkningsvärt

Facken gick in i förhandlingarna med krav på 4,2 procent löneökningar i år. Peter Hellberg menar att utfallet ändå landade på vad det brukar, vilket är mellan 75 och 80 procent av det ursprungliga kravet. 

– Det är inte anmärkningsvärt, varken uppåt eller neråt, säger han. 

Peter Hellberg. Foto: Peter Jönsson.

 

För Unionen var avsättningarna för arbetstidsförkortning och deltidspension en särskild stor vinst.

– Det är väldigt viktigt för oss som har många avtal utanför industrin som inte har arbetstidsförkortning. Vi menar att vi nu kan fortsätta det arbetet med de arbetsgivarparterna för att kunna införa sådana system även där, säger Peter Hellberg.

Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall, säger att hon ser avtalet som en bra kompromisslösning. Det ligger i topp tre under industriavtalets 30-åriga historia, menar hon.

Men garanterar det här reallöneökningar?

– Det finns ju ingenting som kan garantera reallöneökningar, eftersom vi lever i en väldigt osäker värld. Det är ju omöjligt för oss att veta, och vi har heller ingen avsikt att kompensera oss för eventuella händelser. Vi utgår från de prognoser som finns och att Riksbanken håller sitt inflationsmål på 2 procent, säger Marie Nilsson.

För två veckor sedan lade medlarna i industriförhandlingarna fram ett anbud på 7,7 procents löneökningar under en treårsperiod. Nu blev det i stället ett avtal på två år. Marie Nilsson menar att det är för att man inte vill binda upp sig för lång tid när tiderna är så osäkra.

– Det här avtalet innebär ju då att om två år är vi igång och förhandlar igen. Så det var den lösningen vi tyckte kändes bäst i nuläget, säger hon.

Marie Nilsson. Foto: Daniel Roos.

Rätt till övertidsersättning

Tomas Undin, förhandlingschef på Teknikföretagen, förklarar varför förhandlingarna drog ut på tiden.

– Det har besvärligt framför allt med tanke på att löneyrkandena varit så höga. De näst högsta under hela industriavtalets historia. Till slut landade vi i något som båda parter ändå kan leva med, säger han till Dagens Arena.

Att deltidsanställda ska ha rätt till samma övertidsersättning som heltidsanställda är ett krav från LO-samordningen. Tomas Undin menar att den delen av industriavtalet inte berör särskilt många inom industrin.

– Det är en pytteliten fråga. Den är så pytteliten att det egentligen, typiskt sett, inte borde vara en del av förhandlingarna över huvud taget. Vi har löst frågan utan några som helst problem. Sen finns det andra områden där det här är en jättestor fråga, och de kommer att sitta i väldigt besvärliga förhandlingar beträffande det, säger han.

Varför då?

– Därför att det är väldigt stora kostnader förenat med det yrkande som ligger i LO-samordningen, beträffande mertid för deltidsanställda. 

Tomas Undin. Foto: Teknikföretagen.