Åtgärda bostadsbristen och förbättra stödet till dem som saknar utbildning, uppmanar OECD i en ny rapport. De slår även fast att lönesubventionerna behöver göras om för att bli mer effektiva.
Sverige har bättre förutsättningar för att integrera flyktingar än många andra länder. Men för att lyckas integrera det stora antalet nyanlända som kommit under 2015 krävs åtgärder – framförallt när det gäller bristen på bostäder och stöd till de som saknar utbildning. Det var beskedet när OECD i dag presenterade en rapport om integrationen på den svenska arbetsmarknaden och i samhället.
Sverige, som är det första landet som OECD studerar, får på det hela taget ett gott betyg när det gäller integrationsstrukturen.
Som i de flesta länder klarar sig barn med utrikes födda sämre än barn med inrikes födda föräldrar, men skillnaderna är mindre i Sverige än i andra länder. Detta menar OECD är anmärkningsvärt med tanke på utmaningarna som barn till utrikes födda föräldrar haft, då de kommit hit som flyktingar. Det här tyder på att Sveriges integration har varit bra på längre sikt.
Under 2015 hade Sverige dock det högsta per capita-inflödet av asylsökande som någonsin registrerats i ett OECD-land, och för att klara en fortsatt integration behövs särskilda satsningar.
– Det har införts innovativa åtgärder för att uppnå en snabbare integration på arbetsmarknaden för utbildade migranter, men det behöver göras mer för att hjälpa andra grupper. Det gäller särskilt kvinnor, lågutbildade och personer som befinner sig någonstans i slutet av den obligatoriska skolgången när de kommer till landet, sa Stefano Scarpetta, OECD:s chef för sysselsättning, arbete och sociala frågor vid en presskonferens.
OECD kritiserar bland annat det tvååriga introduktionsprogrammet som ska förbereda nyanlända för arbetsmarknaden. Programmet är för långt för de som är högutbildade samtidigt som det inte ger tillräckligt stöd åt de som saknar grundläggande utbildning. 2015 var det bara 19 procent av de lågutbildade kvinnorna och 28 procent av de lågutbildade männen som kommit i sysselsättning efter ett år i programmet.
Dessutom slår rapporten fast att lönesubventioner inte är rätt väg att gå för att få nyanlända ut i arbete. Det kan vara ett effektivt medel, men alldeles för administrativt krävande. I stället bör man genomföra reformer som kan underlätta vägen till osubventionerad sysselsättning.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) säger i ett pressmeddelande att hon välkomnar rapporten.
– Det är en intressant och viktig rapport och många av OECD:s rekommendationer går i linje med de initiativ som regeringen har tagit för att underlätta nyanländas etablering på arbetsmarknaden och i samhället. Snabbspår in på arbetsmarknaden för nyanlända, bättre validering, fler utbildningsinsatser och svenska från dag ett för asylsökande är exempel på åtgärder som regeringen redan vidtagit.
– Trots att många initiativ redan tagits kvarstår flera stora utmaningar, inte minst på grund av att vi i Sverige har tagit emot ett stort antal asylsökande på väldigt kort tid, säger hon.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.