VÅRD Kvinnor med äggstockscancer överlever längre om kirurgen har lång erfarenhet. Därför har svenska landsting enats om att centralisera operationerna. Men många kvinnor opereras ändå närmare sin hemort, rapporterar Sveriges Radio.
Äggstockscancer är en allvarlig cancerart; 2015 dog 562 av de 725 kvinnor som fick diagnosen. Flera vetenskapliga studier visar dock att överlevnadsgraden är högre om de opereras av en kirurg med lång erfarenhet.
Men trots beslutat om att centralisera vården för att garantera mer erfarna kirurger finns det kvinnor som opereras av kirurger som inte har den vana som anses rekommenderad. I Kronoberg och Blekinge skickas inga kvinnor till universitetssjukhus för vård av äggstockscancer, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Mef Nilbert är chef för regionalt cancercentrum syd, säger till Sveriges Radio att det snarast är en tidsfråga innan man i Blekinge och Kronoberg börjar följa avtalet.
Men i Karlskrona vill läkarna behålla sina operationer och tycker att vården blir bättre med en sammanhållen vårdkedja.
– Vi har ju bättre resultat än vad många enheter som har centraliserat den här verksamheten har idag. Så att vi vill absolut erbjuda patienterna det allra bästa och det tycker vi att vi gör, framhåller Ralph Harlid, planeringsdirektör.
Men Barbro Sjölander från Nätverket mot gynekologisk cancer är kritisk.
– Det är en väldigt dödlig sjukdom, och därför är det jätteviktigt att man blir opererad av en tränad kirurg med många operationer bakom sig och ett team runt sig, säger hon.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.