Åsikterna om Sverigedemokraternas krav på en talmanspost går isär. Vänsterpartiets Hans Linde menar att det är orimligt att partiet ska representera svenska folket. ”De ska självfallet ha talmansposten”, menar statsvetaren Olof Ruin.
Enligt parlamentarisk praxis ska Sverigedemokraterna (SD) som tredje största parti få en vice talmanspost. Något som SD:s partisekreterare Björn Söder i dag gick ut och krävde. Åsikterna kring partiets krav går dock isär. Statsvetaren Olof Ruin menar att de självfallet ska ha posten.
– Man ska absolut inte börja lägga politiska bedömningar på det, rent formellt ska de ha en talmanspost. Det är också fruktansvärt fel att göra det i dagens läge, det skulle än mer bekräfta att de är en ”outcast”, säger Ruin.
Talmansposterna utses genom en omröstning i riksdagen 29 september. Och även om praxis är att tredje största parti ska få en talmanspost, är det inte reglerat i riksdagsordningen. Något som Vänsterpartiet vill utnyttja.
– Talmansuppdraget är speciellt. De ska företräda riksdagen och hela svenska folket. Vi tycker att det är orimligt när vi vet att en stor majoritet av både befolkningen och de andra partiernas åsikter skiljer sig från deras syn på centrala frågor, säger Hans Linde, Vänsterpartiets gruppledare i riksdagen.
Han hoppas att Vänsterpartiet kan få med sig en majoritet av de andra riksdagspartierna för att blockera SD från posten.
– Jag hoppas att vi kan hitta andra företrädare. Om de får företräda Sverige skulle det normalisera deras roll i samhället och det är jag inte beredd att stå bakom, säger Linde.
Olof Ruin menar att det finns en stor skillnad i att partierna inte gör sig beroende av SD i riksdagspolitiken, och att släppa fram dem till en talmanspost.
– Det är en helt annan sak att göra det formellt korrekta. Vi har inte frångått praxis tidigare och vi har inte haft den här situationen, men jag blir väldigt upprörd om man inte fullgör det parlamentariskt korrekta, säger Ruin.
Dagens Arena har sökt Sverigedemokraterna för kommentar.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.