Foto: Webstjärnan/Flickr.
Foto: Webstjärnan/Flickr.

Ojämlikheten i den svenska skolan blir allt större. Och det är rika Stockholmskommuner som ligger i topp.

Genom att granska fem områden – bland annat elevresultat, lärarlöner och likvärdighet – har Lärarnas Riksförbund tagit fram siffror över hur skolverksamheten skiljer sig åt bland landets kommuner.

Och skillnaderna är stora. I exempelvis Vellinge uppnår 98 procent av eleverna som går ut årskurs 9 gymnasiebehörighet. I Färgelanda handlar det om drygt hälften, 52 procent.

Rapporten visar också att ojämlikheten mellan kommunerna ökar och att rika storstadskommuner generellt klarar sig bättre än glesbygdskommunerna.

Tittar man på elevernas resultat är många av de kommuner som toppar listan rika Stockholmskommuner, kommuner där elever i stor utsträckning kommer från hem där föräldrarna har hög utbildnings- och inkomstnivå.

Även lärarlönerna skiljer sig kraftigt åt i landet. Av de 25 kommuner med högst genomsnittslön ligger samtliga i Stockholms län. Sämst lön har lärarna i Hällefors, där också lönespridningen är låg.

– Tyvärr ökar ojämlikheten. Det blir viktigare och viktigare vad du har för bakgrund, dina föräldrars utbildningsbakgrund, och var du bor. Svenska skolans uppdrag är ju egentligen att kompensera för det och det går det sämre och sämre med, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund, till SVT Nyheter.