bostäder Det nya styret i Stockholms stad, bestående av Alliansen + MP, har deklarerat att de öppnar för att ombilda allmännyttans lägenheter i »ytterstad« till bostadsrätter. S och V har redan startat kampanjer för att stoppa ombildningarna.
I måndags presenterades de nya borgarråden i Stockholm. Det blir moderaten Dennis Wedin som tar över som bostadsborgarråd och han sa till medier att en av hans prioriterade frågor blir att låta hyresgäster ombilda sina lägenheter till bostadsrätter – i det som kallas »ytterstaden«.
– Det är något jag ser väldigt mycket fram emot att arbeta med. Framförallt för att jag vet att det finns många där ute som vill äga sitt boende. Det är viktigt att påpeka att det här är för att få en balans. Det finns områden i Stockholm där vi i princip bara har hyresrätter och det är i de här områdena som vi vill att det ska gå att göra en bostadskarriär, helt enkelt, säger Dennis Wedin till Dagens Arena.
Vilka områden kommer ombildningarna att gälla?
– Vi stakar inte ut något specifikt område. Överenskommelsen gäller ytterstaden där allmännyttan är dominerande, säger Dennis Wedin.
Senaste mandatperioden när Alliansen styrde Stockholm gällde under åren 2011-2014 att ombildningar av allmännyttan fick ske i över 30 förorter och bostadsområden. Listan omfattade områden från de hyfsat stadsnära Kärrtorp och Enskede gård, till områden längre ut på tunnelbanelinjerna som Skärholmen, Hässelby och Järvafältet.
Sett till de områden som då var öppna för ombildning skulle det i dag handla om runt 14 000 lägenheter hos Familjebostäder, 13 500 hos Stockholmshem och nästan 16 000 lägenheter som tillhör Svenska Bostäder.
Totalt sett finns i Stockholm en övervikt av bostadsrätter, jämfört med hyresrätter. Till de stadsdelar som kan sägas tillhöra ytterstaden och som har betydligt fler hyresrätter än bostadsrätter i dag hör Hässelby-Vällingby, Skärholmen, Rinkeby-Kista, Spånga-Tensta och Farsta.
Hässelby-Vällingby har en klar dominans av hyresrätter – 15 000 mot bostadsrätterna som är drygt 6 000 stycken, men privata värdar äger något mer än allmännyttan.
Men Dennis Wedin uppger senare att det är fördelningen i upplåtelseform – det vill säga mellan bostadsrätter och hyresrätter – i ett område som påverkar – inte huruvida allmännyttan eller privata fastighetsbolag är dominerande bland hyresrätter i området.
»Överenskommelsen kring allmännyttan gäller såväl de hyresrätter som kommunen äger, och privata hyresvärdar« skriver Dennis Wedin i en förtydligande kommentar efter intervjun, där han omväxlande hänvisade till allmännyttan och till hyresrätter i allmänhet på tal om det blågröna styrets överenskommelse.
På frågan om hur storskaliga ombildningar det kan bli fråga om och huruvida det kan sättas stopp för ombildningar i ett område om fördelningen snabbt skulle gå mot en majoritet bostadsrätter, är Dennis Wedin vag.
– Det är en småskalig avyttring som det är tal om. Det här ska ske lokalt och det ska utgå från de boende själva, säger han.
Hos Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är besvikelsen stor över beskedet att tillåta ombildning av hyresrätter – något som den rödgrönrosa majoriteten satte stopp för i hela staden när de kom till makten 2014.
– Det oroar mig att både Allianspartierna och MP tycks dela den här märkliga synen på hur man ska åstadkomma integration, säger Jan Valeskog (S), tidigare stadsbyggnadsborgarråd.
Den politik som vänstermajoriteten drev var mycket bättre för att öka attraktiviteten i fattigare och otrygga områden, menar han.
– Den linje vi har drivit när det gäller statsbyggnadsfrågor är att vi ska bygga nytt i blandade upplåtelseformer, men också bygga ihop vissa rika och fattiga områden, till exempel i Spångadalen. Då mötte vi protester från alliansen och från MP för de boende i de välbärgade områdena protesterade.
Jan Valeskog befarar, trots utfästelsen om »marknadsmässiga priser«, att majoriteten kommer att sälja ut lägenheter till underpris-
– De har sagt i alla år att det ska bli marknadsprissatta bostäder vid ombildningar, så jag har ingen anledning att tro att de skulle göra något annorlunda nu. När de går fram med det här som ett löfte kommer de att göra allt för att få fastigheter ombildade för att kunna peka på resultat, säger han.
Även Clara Lindblom, numera ensamt oppositionsborgarråd för Vänsterpartiet, är upprörd.
– I det läge Stockholm befinner sig är varenda hyresrätt som ombildas en lägenhet som skulle kunna gå tillbaka till bostadskön. När vi styrde ökade antalet hyresrätter för första gången efter att ha minskat efter alla år med ombildningar, säger Clara Lindblom.
Hon kritiserar också Miljöpartiet för att de lyft fram det som en förhandlingsframgång att de fick igenom att ombildningar bara gäller ytterstaden, när Alliansen själva stoppade utförsäljningar i innerstad och närförort senast den var vid makten.
Vad som definieras som ytterstaden har tidigare visat sig ganska godtyckligt i stadshuset, enligt Clara Lindblom, men hon tror att det framförallt är vissa förorter där ombildningarna kan få större effekt
– Det jag tror att man kommer att få se är ombildningar i mer attraktiva områden, som Kärrtorp och Bagarmossen till exempel, säger hon.
Hon säger också att det finns en felaktig föreställning om att exempelvis Rinkeby och Tensta inte har några bostadsrätter alls, vilket inte stämmer.
Socialdemokraterna i Stockholm har redan påbörjat en namninsamling för att stoppa nya ombildningar, och även Vänsterpartiet säger att de har startat en kampanj.
– Det vi gör nu är att prata med medier och skapa opinion. Jag tror att hyresgäster kommer att organisera sig för att försöka stoppa det här, säger Clara Lindblom.
Både V och S oroar sig också för att det kan komma att ske utförsäljningar av allmännyttan till privata fastighetsägare, vilket kan bli en mer drastisk förändring än ombildningarna.
– Jag tror nästan att risken är ännu större för det, eftersom man vill sänka skatten och kan vara frestad att få in pengar på det sättet, säger Clara Lindblom.
Dennis Wedin säger själv att det inte är ett alternativ att sälja till privata fastighetsägare, i den mån intresse saknas för ombildningar.
När det gäller hur staden ska lyckas tillgodose behoven hos de många bostadslösa, som till övervägande del har låga inkomster, hänvisar han till löftet att bygga 10 000 bostäder om året fram till 2025, där ambitionen är att hälften ska vara hyresrätter.
– Vi kommer att jobba hårt för att skapa möjligheten att bygga billigare och göra det vi kan för att möjliggöra för lägre hyror. Jag noterar att när Vänsterpartiet hade ansvaret för bostadsfrågan har de inte levererat på det området heller. De har haft ambitioner genom Stockholmshus att bygga med lägre hyror, men det har inte fungerat, säger Dennis Wedin.
Enligt Jan Valeskog (S) byggde den rödgrönrosa majoriteten runt 7 500 bostäder om året, och han betvivlar starkt att Alliansen + MP ska lyckas bygga 10 000 om året.
– Det är orealistiskt med tanke på Miljöpartiet som är så kritiska till förtätning. Det är snudd på ett skämt, faktiskt.
Även Hyresgästföreningen oroas av planer på ombildning, och säger att det finns risk att personer med låga inkomster luras att göra dåliga affärer. De tror samtidigt inte att sälja så mycket mer av allmännyttans lägenheter när det gäller ytterstaden.
– Jag tror att potentialen är ganska låg. Men man kan vinna politiska poäng och försöka lämna över ansvaret för beståndet i någon annans knä, säger Simon Safari, ordförande för Hyresgästföreningen Region Stockholm.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.