sjukskrivning Köerna till specialistvård för utmattningssyndrom i Stockholm har kortats rejält. Att vårdcentralerna blivit bättre på att hantera de här patienterna är en förklaring – en annan är att Försäkringskassans hårdare krav ger färre ställda diagnoser.
Flera stresskliniker uppger nu att antalet remisser som de tar emot minskat med runt 20 procent sedan i våras. Det rapporterar SvD.
Alla mottagningar som tar emot patienter med stressyndrom klarar nu vårdgarantins gräns på 30 dagars väntetid, uppger Maria Hägerstrand, avdelningschef för närsjukvården i Stockholm.
– Det kan bero på att vi har en utökad kapacitet och i april startade en ny aktör. Men det kan också vara så att primärvården blivit bättre på att ta hand om dessa patienter så att de inte behöver remitteras till specialistmottagningarna, säger Maria Hägerstrand till SvD.
Madeleine Arfelt, vd för Stressmottagningen tror att det lägre söktrycket på stressbehandling kan leda till att några aktörer slås ut i konkurrensen inom vårdvalet, där nu elva privata aktörer är verksamma.
Gunnar Berglund, distriktsläkare och andre vice ordförande i Stockholms läkarförening tycker att vårdcentralerna har blivit bättre på att hantera utmattningsdiagnoser, men han tror också att Försäkringskassans stränga krav kan ha gjort läkare mindre benägna att ställa diagnosen utmattningssyndrom. Det i sin tur kan ligga bakom färre remisser.
Försäkringskassan kräver ofta så kallade »objektiva fynd« för att gå med på en sjukskrivning, och det kan vara nästan omöjligt att peka på sådana när det gäller diagnoser som utmattning, säger Gunnar Berglund till SvD.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.