Jernhusens planer att avhysa hemlösa från tågstationer skulle kräva entrébiljettsystem till väntsalarna, säger Jakob Heidbrink, docent i affärsrätt. Annars är det olagligt.
När vintern kommer söker allt fler skydd och värme på landets tåg- och busstationer. Något som Jernhusen nu vill begränsa genom att sätta upp skyltar och anlita vakter som avhyser personer som saknar färdbiljett.
Men det finns inget stöd i lagen för att tvinga personer utan biljett att lämna tåg- och busstationer, eftersom de räknas som allmän plats.
– Man kan be folk att lämna stationsbyggnaden, men om personerna i fråga inte vill det så finns det ingen rätt för vakterna att tvinga dem, säger Jakob Heidbrink, docent i affärsrätt.
Han hänvisar till en dom i Högsta domstolen från 1995, som slår fast att inte ens en dömd snattare kan nekas tillträde till den aktuella butiken, eftersom den räknas som en plats allmänheten har tillträde till.
För att kunna tvinga personer som inte har en biljett att lämna byggnaden skulle ett entrébiljettsystem till väntsalarna krävas, menar han.
– Det finns möjlighet för Jernhusen att lägga upp det så att skapa så kallade skyddade utrymmen. Till exempel med ett entrébiljettsystem i väntrummen, säger han.
Samtidigt pekar Jakob Heidbrink på att det skulle kunna tolkas som att en del av välfärdsansvaret läggs på Jernhusen, om det förväntas att hemlösa personer ska få söka skydd på tåg- och busstationer.
– En aspekt är ju den moraliska – folk kan frysa ihjäl när de blir utestängda. Men samtidigt så borde det väl vara staten och kommunens ansvar att se till att det inte blir så, säger han.
Dagens Arena har pratat med Cecilia Granath, pressansvarig på Jernhusen.
– Jag kan inte svara exakt på hur vi ska gå tillväga. Jag får prata med mina kollegor och återkomma, säger hon.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.